Žepče

Predstavljeni uraci srednjoškolaca rađeni u SolidWorks CAD i CAE računalnom programu

03.06.2017.
u 07:18

Projekt “MarketMakers”, koji provodi Ured “Helvetas Swiss Intercooperation u BiH - MarketMakers”, sa sjedištem u Sarajevu, u suradnji s Općinom Žepče uspješno je provela Razvojna agencija Žepče, kao provoditelj projekta, uz tehničku potporu REZ agencije, kao mentorske organizacije. Na završnoj manifestaciji predstavljeni su uraci učenika srednjih škola koji su rađeni u SolidWorks CAD i CAE računalnom programu za čvrsto modeliranje koji je također doniran u okviru projekta za potrebe prakse učenika u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” Žepče i Srednjoj mješovitoj školi Žepče. U okviru projektnih zadataka koje su učenici radili zajedno s profesorima i mentorom Asimom Ćosićem iz tvrtke Arger d.o.o. Sarajevo, kreiran je dron, bespilotna letjelica manjih dimenzija, teška do 10 kg, i njegova upotreba u ruralnim područjima koja nisu pokrivena internetskim signalom, kao i za potrebe snimanja terena iz zraka ili dostave paketa, kako se planira u Amazoni.

Rad učenika KŠC-a

Također, predstavljen je rad učenika KŠC “Don Bosco” na izradi električne gitare kod koje se zvuk pojačava električnim putem pomoću elektromagneta, a primjena joj je u rock glazbi i bluesu. Učenici Srednje mješovite škole Žepče izradili su projekt školskog robota koji će služiti za edukaciju djece u osnovnim i srednjim školama. Na prezentaciji su nazočni bili predstavnici donatora MarketMakers gđa Almira Kadić i Kenan Kesić uime REZ agencije, predstavnici tvrtke Arger Sarajevo, Zavoda za zapošljavanje ZDŽ-a i Ureda Žepče, općine Žepče, SŠ Žepče i RAŽ-a. Svi učenici koji su sudjelovali u projektu dobili su priznanje o uspješno završenom projektnom zadatku i prigodne darove za sjećanje na događaj, dok su ravnateljima škola i profesorima Željku Todoroviću i Kati Jozić uručene zahvalnice za potporu i sudjelovanje u projektu. Predstavnici projekta “MarketMakers”, zajedno s Općinom Žepče i Razvojnom agencijom Žepče donirat će novac za nabavu 3 D pisača za potrebe dviju srednjih škola koji će osigurati stjecanje modernih kompetencija i pristup najnovijim tehnologijama učenicima strukovnih škola te osigurati razvoj i primjenu novih i suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovacijskih postignuća u nastavnom procesu. U okviru projekta prezentirani su novih biznisi u sektoru poslovnih usluga koji je odabran kao sektor s najviše potencijala za mlade i gdje mogu u potpunosti iskoristiti svoje talente, vještine i bolje razumijevanje modernog tržišta, trendova i alata. Poslovne usluge imaju potencijal povećati broj start up poduzeća za mlade koji su u stanju brzo usvojiti i provesti najnovije svjetske trendove.

Sustavna suradnja

Načelnik Mato Zovko uručio je vaučere u vrijednosti od 4000 KM za svaku od četiriju odabranih kompanija, od kojih će tri uvesti nove usluge za poslovni sektor i zaposliti novi kadar iz reda mladih i jednoj kompaniji koju osniva nezaposlena mlada osoba s kvalifikacijom za marketing i tržište. Menadžment RAŽ će zajedno s odabranim biznisima raditi na izradi njihovih poslovnih planova u sektoru planirane poslovne usluge i u razdoblju od dvije godine nastaviti razvijati sektor poslovnih usluga u općini te dodatno pomagati novouspostavljene biznise i poticati njihov rast.

Projekt “MarketMakers” i Općina obvezali su se memorandumom o razumijevanju da će zajednički kreirati okvir za sustavnu suradnju između zainteresiranih strana iz javnog sektora, sektora obrazovanja i sektora rada koji treba stvoriti uvjete i otvoriti mogućnosti za njegovo repliciranje u budućnosti. Poslovni model, koji financijski podržava vlada Švicarske, temeljen je na jačanju kapaciteta OSS ureda za investitore općine Žepče koji će na taj način učvrstiti svoju ulogu facilitatora za investitore i lidera u podizanju svijesti o važnosti sektora poslovnih usluga na području Žepča. Poslovni model kao opći cilj ima zadatak da se podrži sektor poslovnih usluga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije