DANI MATICE HRVATSKE – MOSTARSKO PROLJEĆE

Predstavljena knjiga “Za suvremena pitanja” Ivana Sivrića

30.10.2021.
u 15:46

U okviru Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarskog proljeća u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana je knjiga Ivana Sivrića “Za suvremena pitanja”. Knjiga je izdana u subakladništvu ogranka Matice hrvatske i Sveučilišta u Mostaru, a izašla je povodu trideset brojeva „Suvremenih pitanja – časopisa za prosvjetu i kulturu“. Uz prigodnu izložbu svih trideset brojeva, promotori akademici Josip Muselimović i Mladen Bevanda te dr. Ivo Čolak o knjizi su govorili brojnoj publici biranim riječima.

Akademik Muselimović predstavio je nakladu Matice hrvatske u Mostaru, s posebnim osvrtom na periodiku, časopis „Motrišta“, 120 brojeva tijekom dvadeset pet i „Suvremena pitanja“, 30 brojeva tijekom petnaest godina. Ističući vrijedan napor autora knjige, ujedno i glavnog urednika časopisa, akademik Bevanda nadahnuto je govorio o važnosti pedagoške tematike, o značaju izdavanja časopisa, a posebno o knjizi i autoru te naglasio:

„Sivrić nenametljivo poziva na dijalog. Na sokratovski način problem otvara, rastvara i elaborira. Čitatelja naprosto nuka da i sam sudjeluje u tomu, da odgovara na pitanja, da i sam pretresa temu, pravi konkluzije, postavlja premise, donosi prosudbe, da prepoznaje bitno, krucijalno. Ali, zašto ne reći, autor traži od čitatelja, ne eksplicite, da uočava ako je nešto površno, nedorečeno, sporedno postavljeno kao bitno i sl.“

Profesor Čolak, prorektor Sveučilišta u Mostaru, u svom je obraćanju posebno istaknuo optimizam i entuzijazam kojim Sivrić osvaja čitatelja i potiče raspoloženja koja otvaraju nadu i potiču ljubav prema prosvjetnom pozivu te dodao: „Vjerovati nam je da društvo i škola mogu održati prisebnost i da su odgojitelji, učitelji, nastavnici i profesori zajedno s djelatnicima u kulturi sposobni izdržati društvene nepogode i vratiti se ljubavi prema svomu pozivu, kako je i bilo zadano. Nada živi najduže, ali je ljubav najvažnija. U čemu je onda tajna? U traženju, u nastojanju, u povjerenju da naše mogućnosti mogu odgovoriti našim potrebama? U hrabrosti da se suočimo s uspjehom i s porazom u najdelikatnijem ljudskom činu (obrazovanje, kultura), u stvaranju čovjeka korisnoga zajednici i stvaranju zajednice primjerene čovjeku? Vjerujemo da je u tome!“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?