Izdavačke novine iz Čapljine

Predstavljena knjiga "Naoko trivijalna pojava" Ante Bendera

19.12.2022.
u 20:44

Da površni zaključci često znaju biti nesigurni, bio bi jedan od zaključaka s promocije knjige Ante Bendera, čapljinskog novinara, stalno zaposlenog u Caritasu biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Ovaj zaključak proizlazi iz površnog - u Hercegovini se trenutačno malo čita, a mnogo objavljuje, piše Večernji list BiH.

O nastanku knjige

Međutim, kada se sagleda nastanak knjige "Naoko trivijalna pojava" kolege Bendera, sud bi mogao biti i drugačiji. Naime, Ante Bender se poslije 180 tekstova objavljivanih na blogu u rasponu od 2010. do 2022. godine, na poticaj, kako sam reče, "Stanislava Vukorepa, čapljinskog publicista i istraživača", odlučio virtualno ukoričiti kako bi osjetio i bilo publike koja preferira "hartiju". U startu možemo konstatirati da mu je na blogu išlo odlično, imajući na umu broj pregleda, a sudeći po dojmu s promocije knjige, na isti način startao je i u svijet knjige.

Od tekstova objavljenih na blogu, Ante je u tiskano izdanje uvrstio polovinu (91). Priče, crtice, kozerije, zabilješke… razdijelio je u osam tematskih cjelina, odnosno poglavlja. Iz njihovih naziva - "Vjera", "Obitelj", "Domovina", "Društvo", "Baština", "Posao", "Prijateljstvo" i "Odmor" - mogu se raspoznati i teme o kojima autor piše. Uglavnom, kolega Ante čitateljstvu je ponudio nešto novo, nastalo neuobičajenim redoslijedom, o čemu Stanislav Vukorep, recenzent i, kako autor reče, poticatelj za njegov nastanak, u svojevrsnom zaključku napisa:

- Svaka je priča svojevrsna pouka/poruka. Čitatelj će zasigurno steći dojam kao da je ove priče napisao neki starac koji na plećima nosi 90 godina, godina mudrosti. O svakoj bi se priči zasebno mogao napisati esej jer svaka nosi duboki smisao.

Ljubica Ivančić, profesorica, recenzentica, uz ostalo, ustvrdila je:

- Otvorenost, igra riječima, izrazit humor, jednostavnost te bitnost, vedrina i brižnost karakteristike su izričaja koji je pred nama. Razmišljati o svakodnevici, isto tako, pisati svakodnevicu istinski je težak posao za koji je potrebna hrabrost, a i vrlina. Naš autor posjeduje obje i nedvojbeno misli kako je ovo samo početak u stvaranju u obogaćivanju književnosti ovih prostora.

Prebirući po "prošlosti", a i "sadašnjosti", autor Ante Bender je konstatirao:

180 tekstova

- Stotinu i osamdeset tekstova, koliko ih je nastalo od 2010. do 2022. godine, nije napisano samome sebi, nego svima koji su im imali pristup preko bloga antebender.blogspot.com Naoko trivijalna pojava. Sadržaje sam tijekom ovih godina, a intenzivno od 2015. do 2017. godine dijelio na Facebooku. Blog je, zaključno s ovim danom, imao 100.343 pregleda. Želja mi je ohrabriti čitatelje u svakodnevnim životnim borbama, da ove rečenice budu poticaj za novi početak, ali i podsjetnik da ni prošla vremena nisu bila lakša od naših, naprotiv.

I scenografija je bila za ove prostore ne samo neuobičajena nego i originalna. Autor je, uz podršku kolega sa studija novinarstva Mile Limova, Anđelka Maslaća i Damira Sutona, u ovoj prigodi trija voditelja, kolegica Ane Pujić, Martine Goluže, Karle Prkačin, zatim klape "Signum" i pjevačke skupine HKUD "Zora" iz Gorice i Struga, razgalio i zabavio prisutne u dupke punoj dvorani kina Mogorjelo, što podrazumijeva blizu 250 posjetitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije