Milorad Dodik potvrdio

Predsjedništvo SNSD-a traži povlačenje Srba iz bh. organa i ispriku Srbiji

Milorad Dodik
27.02.2017.
u 12:18

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ta stranka traži da Narodna skupština RS-a danas na posebnoj sjednici zatraži da spski predstavnici na razini BiH redefiniraju svoje ponašanje, povuku se iz bh. organa i ne odlučuju sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH, kao što je jačanje europskog puta afirmacijom mehanizma koordinacije u orgnizacijskom i proceduralnom smislu, javlja Fena. 

Odbacujući zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, kazao je da SNSD traži da se putem institucija Bosne i Hercegovine uputi isprika Republici Srbiji, jer je dovedena u poziciju da "lažnim optuživanjem mora objašnjavati svoju međunarodnu poziciju".

Tvrdi da je podnošenjem revizije presude "izvršen brutalni napad na Srbiju od Bošnjaka".

Dodik je, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, istaknuo je da SNSD smatra da je neophodno uputiti objašenje svim relevatnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji kršenja Daytonskog sporazuma, uz čije provođenje ostaje SNSD i odbacuju udare na RS.

Nakon potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije nije bilo, kaže, nikakvih drugih aktivosti na tom planu.

– Upozoravamo da nema europskog puta BiH bez mehanizma koordinacije – kazao je Dodik na pres-konferenciji.

Traži i da FBiH i razina BiH ispuni obveze za aranžman BiH s MMF-om, a da je u ovom slučaju RS  kolateralna šteta FBiH i BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?