Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Predsjedništvo BiH usvojilo zajedničku izjavu o godišnjici Daytonskog sporazuma

19. studenoga 2020. u 20:54 0 komentara 294 prikaza
Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo zajedničku izjavu u povodu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, s naglaskom na jačanje i prosperitet BiH u miru.

Nakon sjednice, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao kako zajednička izjava ima 11 točki u kojima se, između ostalog, kaže da treba graditi stabilnu BiH i poštovati podjednako prava svih naroda u BiH, ali i  izražava poštivanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Naglasak zajedničke izjave, kazao je Džaferović, je na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanju i uvažavanju svih naroda i građana iz svih dijelova BiH, s posebnim fokusom na buduće generacije, na mlade.

- To treba biti budućnost BiH, izgradnja u miru, stabilnost, njeni integracijski procesi, međusobno uvažavanje, razumijevanje i poštivanje, mladi ljudi koji trebaju imati svoju šansu, ostati u BiH, imati posao, osnivati obitelji i graditi svoju budućnost u našoj domovini – naglasio je Džaferović.

Elementi sadržani u zajedničkoj izjavi ukazuju i na to da obilježavanje 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijelu regiju zapadnog Balkana, ali i Europu u cjelini.

Također je istaknuto da Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH. 

Naglašeno je i da Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos u uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji BiH.

- Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH, u svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu, županijama, gradovima i općinama – stoji u zajedničkoj izjavi.

Predsjedništvo BiH u izjavi pozdravlja i sve napretke koji su od općeg Okvirnog sporazuma za mir u BiH do danas učinjeni na polju ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave... 

Istaknuto je da obaveza svih razina vlasti u BiH jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. 

Prošlo je 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma i većina građana BiH, kako je navedeno, pčosebno među mlađim generacijama, žele priliku za život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu.

- Mi članovi Predsjedništva BiH potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njenih naroda i građana, a posebno mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini – rečeno je u izjavi.

Tema sjednice bila je i migrantska kriza u BiH, a Džaferović je kazao da su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić konstatirali da je Ministarstvo sigurnosti BiH poduzelo značajne korake na zaštiti granica BiH, te da su sporazumi o readmisiji doveli do toga da BiH danas ima manje migranata nego što je bilo ranije.

- Zaključkom je Predsjedništvo BiH zatražilo da sve policijske agencije u BiH moraju bez rezerve da primjenjuju zakone ove države kako bi se u potpunosti zaštitila osobna i imovinska sigurnost građana BiH i zaštitio javni red i mir - naglasio je Džaferović.

Uime Predsjedništva BiH uputio je izraze sućuti obitelji ubijenog Jasmina Berovića. 

Predsjedništvo BiH također smatra da je u vremenu pandemije neophodno unaprijediti suradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv ovog opakog virusa.

Na kraju zajedničke izjave je naglašeno da Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu s međunarodnim pravom. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.