sud bih

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sessa posjetio Sud BiH

21.10.2019.
u 16:18

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Savjetodavnog vijeća europskih sudaca Đuro Sessa boravio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Tijekom radnog posjeta sastao se s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom i zamjenikom predsjednika Suda sudcem Davorinom Jukićem, kao i s njihovim suradnicima.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine istaknuo je kako Savjetodavno vijeće europskih sudaca (CCJE), pored objavljivanja pojedinačnih mišljenja o sudstvu, daje i konkretna mišljenja o određenim situacijama po zahtjevu države članice, što predstavlja koristan alat u unapređenju rada sudstva i približavanju europskim standardima u ovoj oblasti.

"Evaluacija sudaca - standardi Vijeća Europe i situacija u Republici Hrvatskoj“, tema je o kojoj je gost iz Hrvatske održao predavanje i dao konkretne primjere iz prakse država članica Vijeća Europe.

Četiri glavna i polazišna zahtjeva koje sustav ocjenjivanja rada sudaca mora ispunjavati su - da to mora biti propisano ustavom ili zakonom, da suce mogu ocjenjivati samo suci, da kriteriji moraju biti objektivni i jasni, te da sudac koji se ocjenjuje mora biti uključen u proceduru.

Sessa je istaknuo kako je upitna uloga neovisnog regulatora pravosuđa u konkretnoj proceduri ocjenjivanja rada sudaca s aspekta sukoba interesa, jer nije prihvatljivo da jedan akter sudjeluje u ocjenjivanju, a zatim koristi odluku o ocjeni kod ostvarivanja svojih drugih nadležnosti - primjerice za disciplinske postupke, upućivanje u drugi sud ili na dodatno usavršavanje, odnosno kod napredovanja i imenovanja na više funkcije.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zahvalio je na posjeti i korisnim informacijama koje je prezentirao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ocijenivši da će uspostavljeni standardi, preporuke i zaključci država članica Vijeća Europe, koje su uvele sustav vrednovanja rada sudaca, biti korisni i za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?