Bugojno

Čavara na obilježavanju 25. obljetnice razmjene logoraša iz logora „Stadion“

19.03.2019.
u 14:08

Komemoracija je počela paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna na gradskom katoličkom groblju Sultanovići

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice razmjene logoraša iz logora „Stadion“ u Bugojnu.
Komemoracija je počela paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna na gradskom katoličkom groblju Sultanovići. Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je misa zadušnica u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog za sve poginule i nestale hrvatske branitelje s područja općine Bugojno.

-Teško je reći nešto što će utješiti sve one koji su prošli torturu u logoru „Stadion“ i sve one koji su izgubili svoje najmilije, posebno onih devetnaest odvedenih, nestalih i vjerojatno ubijenih. Nitko još nije odgovarao i nijedna odgovornost ne može vratiti bol za izgubljenim životima, ali barem to su mogli otkriti u proteklim godinama. Već 25 godina netko ne može pokopati ni pomoliti se kod groba svog najmilijeg i ova država je potpuno zakazala u tom smislu. Moramo raditi na tome da prvenstveno oni koji su to počinili odgovaraju i da se više nikad ništa slično ne ponovi u BiH, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Bugojanski župnik fra Hrvoje Radić kazao je kako svake godine obilježavamo razmjenu logoraša iz logora "Stadion", događaj koji nikad ne smijemo zaboraviti i trebamo ga proživjeti na kršćanski sebi svojstven način. Misno slavlje predvodio je fra Mario Plavčić, župni vikar župe sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

-Na žrtvi svojih pokojnika moramo graditi svoj život, na dostojanstvu i zahvalnosti na svemu što nam je krvlju darovano. Žrtve su opomena i zahtjev, nikad više rata, nikad više žrtava. Danas, kad oplakujemo svoje umrle, poginule i nestale i kad razmišljamo o tome čemu njihova smrt, odgovor možemo pronaći u tome da njihova smrt ima smisla ako koristi nama koji živimo, ako nas potiče na dobra djela i čuvanje od zaborava njihove žrtve, kazao je fra Plavčić.

Na današnji dan, razmijenjena su 294 hrvatska logoraša koji su osam mjeseci bili zatočeni u logoru „Stadion“, a za posmrtnim ostacima nestalih logoraša još uvijek se traga. Obilježavanje 25. obljetnice razmjene hrvatskih logoraša organizirali su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno i Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata Bugojno.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?