desetominutni neformalni razgovor

Predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala s Vučićem u Mostaru

Kolinda
12.04.2016.
u 15:12

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić danas su se susreli u Mostaru, gdje su oboje održali kratke govore na otvaranju 19. sajma gospodarstva.

Grabar-Kitarović i Vučić su nakon otvaranja održali desetominutni neformalni razgovor o razvitku dobrosusjedskih odnosa. Kako piše Klix.ba, bilo je to u restoranu Romanca u koji su delegacije otišle na ručak nakon službenih razgovora.

- Mislim da smo u zadnjih godinu dana imali poteškoće koje valja premostiti. Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača. Nadam se smiriti napetosti i zajedno se suočiti sa sigurnosnim ugrozama. S Pahorom idem u Makedoniju da vidimo kakvo je stanje na granici s Grčkom i posjetimo naše policajce. Mislim da moramo surađivati i zajedno raditi i nadići razlike koje postoje. Važno je međusobno poštovanje i uvažavanje te treba voditi računa da je na dobrobit nas da se i kao političari ponašamo odgovorno - rekla je predsjednica nakon kratkog susreta, prenosi N1.

- Ako pogledate odnose na ovom prostoru jugoistočne Europe prije 20 godina, postigli smo velik napredak, ali ima razdoblja kad se vratite unatrag. Iznenađena sam podjelom i ideologizacijom svakog aspekta života. Svi naši građani žele posao i plaću - dodala je Grabar-Kitarović, dok je za odnose Hrvatske i Srbije rekla kako nisu tako napeti kao što se čine.

- Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumijevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osjećaju sigurno - rekla je predsjednica.

- I Kolinda i ja smo iskazali namjeru da razvijamo dobrosusjedske odnose - rekao je Vučić.

Kolinda Grabar-Kitarović na sajmu je rekla da Hrvatska ima posebnu odgovornost prema BiH.

– Ako pogledate geografski, Hrvatska doslovno drži BiH u zagrljaju. I ta nas blizina obvezuje na daljnju suradnju i potporu – rekla je Grabar-Kitarović. Posebno je istaknula potporu na putu prema EU i potporu Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda BiH.

– U Hrvatskoj ćete imati prijatelja i podupiratelja – rekla je predsjednica.

Aleksandar Vučić naglasio je važnost regije za gospodarstvo. Rekao je da se ove regije ne stide i da se ponose što tu pripadaju.

– Nikada iz nje, sve i da hoćemo, ne možemo pobjeći, samo mi možemo biti bolji i bolje se razumjeti – rekao je Vučić. Srbima, Bošnjacima i Hrvatima zaželio je mir i punu stabilnost.

- Nadam se da će naši Bošnjaci, Hrvati i Srbi opredijeliti svoju budućnost bolje nego u prethodnih 75 godina. Želim im mir i stabilnost, a mi ćemo dolaziti kupovati i zajednički raditi - rekao je Vučić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije