Dragan Čović završava vrlo dinamično osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH

Predsjedanje državnim vrhom počelo je i završava u Bruxellesu

16.03.2016.
u 07:00

Kada je preuzimao osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, Dragan Čović je najavio proaktivnu i intenzivnu vanjskopolitičku i reformsku aktivnost kolektivnog šefa države, piše Večernji list BiH. Na kraju tog vremenskog razdoblja, kada Čović predsjedanje predaje Bakiru Izetbegoviću, može se reći kako smo uistinu imali dinamičnu etapu u radu Predsjedništva.

Vanjska politika

Sam Čović u prvi plan stavlja dogovor koji se u Predsjedništvu tražio glede svih pitanja.

- Ova institucija djelovala je jedinstveno, gradeći konsenzus i izbjegavajući preglasavanje. U vanjskoj politici smo djelovali usuglašeno i sukladno ustavnim ovlastima, gdje smo se primarno fokusirali na revitalizaciju procesa europskih integracija, ali i rješavanje političkih izazova u zemlji, i tu je Predsjedništvo djelovalo kao krajnje stabilizirajući i motivirajući čimbenik, kaže Čović. Dva ključna postignuća Predsjedništva za vrijeme Čovićeva predsjedanja su vraćanje BiH na europski put i uspješno rješavanje svih izazova političke prirode koji su predstavljali najizravniju prijetnju prioritetno zacrtanom europskom putu. Konkretan rezultat toga je predaja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. Ovom povijesnom činu prethodila je intenzivna, višemjesečna komunikacija državnog vrha BiH s najvišim dužnosnicima EU, bilateralni susreti s predstavnicima zemalja članica EU-a, a sve s ciljem da se BiH vrati na europske tračnice i rehabilitira pouzdanje u europski put BiH. Regionalna komunikacija je, također, intenziviranja, što je bilo i za očekivati, jer su odnosi sa susjednim zemljama u vrhu vanjskopolitičkih i uopće državnih prioriteta BiH. Uz rješavanje pitanja granice s Crnom Gorom, intenzivirana je i komunikacija s Hrvatskom i Srbijom. Rezultat je nedavni posjet Predsjedništva BiH Zagrebu te održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije. Intenzivne su pripreme i za summit Procesa Brdo-Brijuni, koji će u svibnju u Sarajevu okupiti sve predsjednike iz regije, ali i neke od svjetskih državnika. Dragan Čović je kao predsjedatelj Predsjedništva BiH imao i intenzivnu komunikacija s čelnicima država izvan Europe. Čović je imao 35 službenih posjeta izvan BiH. Zapaženi su bili posjeti Vatikanu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Kini, New Yorku, Bruxellesu…

Novi standardi

Predsjedništvo BiH postavilo je nove standarde u odnosu na prethodna razdoblja i kada je u pitanju dinamika redovitih aktivnosti. Održano je 11 redovitih i 20 izvanrednih sjednica, usvojeno je 289 odluka i zaključaka, službenih posjeta visokih dužnosnika bilo je 28, a predsjedatelj Čović primio je i 92 predstavnika diplomatskog kora. - Intenzitet aktivnosti ovog saziva je daleko veći u odnosu na prethodna mandatna razdoblja. Na taj način smo visoko podignuli ljestvicu očekivanja koju ćemo, uvjeren sam, nastaviti slijediti i u razdoblju koje je pred nama, kaže Čović. Među 157 sastanaka i pregovora, koje je za vrijeme predsjedanja imao Čović, bilo je 37 njih s EU dužnosnicima. I to što predsjedanje završava tamo gdje je i počelo - u Bruxellesu, gdje se nalazi u posjetu i imat će susrete s najvišim europskim dužnosnicima, najbolje oslikava što je bio prioritet predsjedatelja Čovića u proteklih 8 mjeseci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?