Ministarstvo vanjskih poslova BiH predlaže

Predložene nove cijene viza za strance, kratkoročni boravak dvostruko skuplji

viza
17.09.2022.
u 19:57

Ministarstvo vanjskih poslova BiH predlaže Vijeću ministara da drastično poveća pristojbe za izdavanje viza strancima, pravdajući to činjenicom da su i ostale zemlje isto učinile. Oni traže da se izdavanje vize za kratkoročni boravak naplaćuje 60 eura, što je dvostruko skuplje nego do sada, a da se za vizu za dugoročni boravak od stranaca uzima 95 eura, umjesto 72 eura, koliko im se ranije naplaćivalo, piše captal.ba.

Ovaj cjenik na snazi je punih 20 godina i do sada se nije mijenjao. U resornom ministarstvu to koriste kao argument i dodaju kako su u dva desetljeća rasli svi ostali životni troškovi, zbog čega bi, prema njihovoj ocjeni, trebao i ovaj. Kao primjer navode Srbiju gdje se kratkoročna viza naplaćuje 60 eura uz naljepnicu od dva eura. U Sjevernoj Makedoniji za kratkoročnu i tranzitnu vizu plaća se također 60 eura, a 70 eura za vizu za dugoročni boravak. Kratkoročna viza u Crnoj Gori iznosi 35 eura, a viza za dugoročni boravak ovisi o državi u kojoj se aplicira, ali taj je iznos okvirno 60 eura.

- U skladu sa svim navedenim, čini se opravdanim povećanje konzularne pristojbe za izdavanje vize. Povećanje naplate konzularne pristojbe za izdavanje vize uvećat će priljev sredstava u proračun institucija BiH - navode u svom zahtjevu iz Ministarstva vanjskih poslova. Također, kažu i kako su naljepnice poskupjele, što je još jedan razlog zbog kojega bi se trebale povisiti pristojbe. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
23:10 17.09.2022.

Već znamo da u tim institucijama sjede neradnici kojima i ne pada na pamet da, osim globeći strance ili domaće, drugačije zarade svoj kruh.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije