Vlada SŽ

Predlaže se zatvaranje škola u kojima se dokaže nasilje

nasilje u skoli
07.01.2016.
u 16:29

Ako istraga ustanovi da je samoubojstvo posljedica zlostavljanja od školskih vršnjaka, Vlada će se založiti za zatvaranje škole koju je stradali učenik pohađao

Vlada Sarajevske županije pričekati će nalaze istrage vezane za samoubojstvo Mahira Rakovca i nakon toga poduzeti mjere. Ako istraga ustanovi da je samoubojstvo posljedica zlostavljanja od školskih vršnjaka, Vlada će se založiti za zatvaranje škole koju je nesretni učenik pohađao.

To je izjavio premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković na konferenciji za novinare održanoj tijekom redovite sjednice županijske vlade na kojoj je ovaj slučaj bio jedna od točki dnevnog reda.

Premijer je rekao da će se zalagati ubuduće za zatvaranje svih škola, bilo da su privatne ili javne, u kojima se eventualno ispostavi da nastavnici nisu znali da u njima učenici zlostavljaju vršnjake ili još gore, ako su znali a nisu prijavljivali.

Konaković je osobno i za pooštravanje kaznenih mjera u federalnom zakonodavstvu za maloljetne počinitelje krivičnih djela, javlja Fena. 

Slučaj Mahira Rakovca pokazao je određene sustavne slabosti, a „prvenstveno smo zakazali u sferi komunikacija“ jer ljudi koji su dosad mogli eventualno preventivno djelovati, nisu to učinili, zaključuje županijski premijer. Najavio je pojačan inspekcijski nadzor u školama te preporuku federalnim vlastima za izmjenu zakonske regulative.

Županijski ministar obrazovanja Elvir Kazazović izjavio je da se inspekcijski nadzor provodi jednako u javnim i privatnim školama i da informacije iz policije govore da iz škole koju je pohađao Mahir Rakovac nije bilo prijava o nasilju.

Županijska vlada je na današnjoj sjednici, nakon što su joj Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo unutarnjih poslova dostavili informaciju o poduzetim aktivnostima vezanim za samoubojstvo učenika Mahira Rakovca i istražnih radnji koje se vode u vezi s tim, naložila Ministarstvu obrazovanja te Upravi za inspekcijske poslove da nastave inspekcijske preglede Internacionalne osnovne škole u Sarajevu, kao i da pojačaju nadzor u ostalim privatnim osnovnim i srednjim školama te u javnim školama čiji je osnivač Skupština SŽ.

Ministarstvo obrazovanja u izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su u tijeku, treba dodatnu pažnju posvetiti mogućim korekcijama dijelova zakona u svrhu boljeg uređenja protoka informacija i komunikacije unutar odgojno-obrazovnog procesa u školama, sljedeći je zaključak Vlade.

Ministarstvu pravde i uprave i Ministarastvu za rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe naloženo je da nakon stručne analize postojećeg, predlože moguća poboljšanja Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku koji su u sukobu sa zakonom, a koje će Vlada SŽ uputiti prema Vladi Federacije na daljnje postupanje.

Od svih aktera i nositelja aktivnosti Akcijskog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2014.- 2016. godine, Vlada traži izvješće o provedenim mjerama i aktivnostima koje su predviđene ovim planom te da joj preko Ministarstva pravde i uprave u roku od sedam dana bude dostavljeno izvješće.

Od Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva SŽ se očekuje da nastave započete radnje vezane za istragu i okolnosti samoubojstva učenika Mahira Rakovca zadržavajući objektivan i profesionalan pristup istrazi i akterima u njoj.

Slučaj Mahira Rakovca koji je pohađao Internacionalnu osnovnu školu u Sarajevu uzburkao je javnost nakon što se on 14. prosinca prošle godine ubio skočivši s nebodera a potom u javnost procurile informacije da je bio žrtva strahovitog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja od školskih vršnjaka.

U međuvremenu je pokrenuta istraga a županijski premijer danas je apelirao novinarima da do njenog okončanja "hladne glave" i objektivno obavještavaju javnost o ovom tragičnom slučaju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?