Ombdusmani reagirali na novi namet

Predlaže se povećanje stope zdravstvenog osiguranja koje uopće ne mogu koristiti

30.07.2021.
u 07:34

Nakon odluke Vlade Federacije BiH da, umjesto četiri posto, podigne visinu stope doprinosa za zdravstveno osiguranje na 13,5 posto za osobe koje obavljaju privremene i povremene aktivnosti samostalnog ili nesamostalnog rada (slobodne umjetnike, novinare, freelancere), reagirao je Ured ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH koji traži da se takva diskriminirajuća uredba povuče iz procedure.

- Iako nije riješen status zdravstvenog osiguranja osoba koje obavljaju privremene i povremene aktivnosti samostalnog ili nesamostalnog rada, povećava se stopa doprinosa tako što će se, kako je istaknuo podnositelj žalbe, ako zakon bude usvojen, plaćati stopa od 13,5 posto umjesto dosadašnjih četiri posto za zdravstveno osiguranje koje se i dalje neće moći koristiti - ističu u reakciji koja je upućena na adrese mjerodavnih institucija vlasti u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Razmatraju se izmjene

Od Vlade Federacije BiH, Federalnoga ministarstva zdravstva i Federalnog ministarstva financija traže da pristupe sastavljanju prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koji će biti usklađen s prijedlogom Zakona o doprinosima i kojim će se regulirati prava iz zdravstvenog osiguranja predmetne kategorije osoba.

Pozivaju ih da razmotre mogućnost izmjena i trenutačno važećih zakonskih odredbi Zakona o doprinosima kojima je također propisana obveza uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje ove kategorije osoba, pri čemu ne ostvaruju prava iz područja zdravstvene zaštite. Smatrajući kako su narušena prava osoba koje žive od samostalnog i nesamostalnog rada, Ured ombudsmana za zaštitu ljudskih prava traži od spomenutih institucija vlasti u Federaciji BiH da ga obavijeste o poduzetim aktivnostima u cilju realizacije ove preporuke. Pozivaju Parlament Federacije BiH da u skladu s nalazima iz ove preporuke razmotri mogućnost istodobnog razmatranja i usvajanja prijedloga Zakona o doprinosima i izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju te da ih o poduzetim aktivnostima izvijeste u rokovima koje su naveli kako bi se njihova preporuka realizirala.

Još prošle godine reagirali su iz Udruge “Freelance” BiH na odluku federalna Vlade koja je u parlamentarnu proceduru uputila novi prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima.

Previsoke stope

Tada su iskazali nezadovoljstvo novim Vladinim pokušajima koji diskriminiraju freelancere, stavljajući ih u neravnopravan položaj u odnosu na ostale radnike. Iskazali su bojazan da su stope za mirovinsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlenosti, koje predviđa novi Vladin zakon, previsoke za freelancere te predstavljaju novi udar Vlade na tu populaciju, premda godišnje u zemlju donosi milijune eura prodajući svoje znanje klijentima, najčešće izvan zemlje. Negativne reakcije bile su i prije tri godine kada je Vlada Federacije BiH donijela novi Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima Federacije BiH. Tada su protiv njega “ustali” vlasnici privatnih tvrtki, ali i članovi raznih udruga, sindikata, smatrajući ga lošim i da će njegove posljedice biti negativne ne samo za privatne tvrtke već i radnike te osobe koje žive od autorskoga djela, strukovne udruge poput novinarskih društava, kazališnih i filmskih redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika…, ali bez uspjeha.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije