Izvozno - kreditna agencija BiH

Pred gašenjem zbog duga većeg od 90 mil. eura

03.08.2016.
u 07:00

Izvozno-kreditna agencija BiH našla se pred gašenjem zbog duga većeg od 90 milijuna eura. Vijeće ministara i Parlament BiH još su u studenome prošle godine primili prijedloge Svjetske banke za moguće rješenje situacije u kojoj se Agencija nalazi, međutim, do danas se nisu izjasnili.

Izvozno-kreditna agencija BiH osnovana je prije 12 godina kapitalom Svjetske banke kako bi stimulirala izvoz i podržavala velike projekte izvoznih bosanskohercegovačkih tvrtki, međutim, zbog situacije u kojoj se nalazi od početka godine, ni jedna bh. tvrtka nije dobila potporu Agencije. Svjetska banka prošle je godine, na zahtjev državnog i entitetskih ministarstava financija, analizirala stanje u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH i predložila šest mogućih rješenja. Sva, osim jednog, podrazumijevaju izdvajanje novca iz proračuna. Jedina opcija kojom se to izbjegava je ne uraditi ništa, odnosno pustiti da se Izvozno-kreditna agencija BiH polako ugasi. Iako je prošlo više od pola godine, ni državne ni entitetske institucije službeno se nisu odlučile ni za jedan od ovih prijedloga, objavila je Al Jazzera.

U financijskoj krizi Agencija se nalazi od kraja 2013., a najveći razlog je jamstvo od 80 milijuna eura koje je izdala tvornici cijevi Unis iz Dervente koja je prestala izmirivati obveze prema kreditorima koji su odjednom od Agencije zatražili naplatu potraživanja. “Računi su nam blokirani i imamo problem sa sudskim sporovima koji se vode protiv Izvozno-kreditne agencije BiH zbog izdanih jamstava prema Unisu”, kazala je Lamija Kozarić-Rahman, glavna direktorica Izvozno-kreditne agencije BiH.

Prema njezinim riječima, Agencija je od države više puta tražila da se uključi u njezin rad kroz otvaranje državnog računa i da potporu izvozu, ali to nikada nije dobila. Ekonomist Zoran Pavlović smatra kako je nastalom situacijom ozbiljno narušena vjerodostojnost države i da se izdavanje previsokih jamstava jednoj tvrtki mora detaljno istražiti jer je ovo klasično iskorištena i zloupotrijebljena institucija. Unis bi uskoro s kreditorima trebao potpisati ugovor o restrukturiranju, a u Agenciji se nadaju kako bi to moglo donijeti rješenje nastale situacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije