Adem Jakupović

Precizirati i proširiti nadležnosti notara u FBiH

11.05.2018.
u 09:22

Stanje notarske službe u Federaciji BiH je dobro, a najvažnije je da je ona prepoznata i priznata od strane gospodarskih subjekata, građana, institucija vlasti, stručne i akademske zajednice kao nezaobilazan faktor pravne sigurnosti - izjavio je predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović pred sutrašnju redovnu skupštinu Komore.

On ističe da je donošenjem Zakona o stvarnim pravima i Zakona o nasljeđivanju u Federaciji, te vođenjem Registra oporuka i drugih nasljednopravnih poslova u FBiH, značajno ojačana pozicija i uloga notara kao pravničke profesije u BiH.

-Činjenica je da je nakon jedanaest godina notarijat odlično prihvaćen i da s ostvarenim rezultatima predstavlja jedan od najuspješnijih projekata u oblasti reforme pravnog sustava i njegovog približavanja europskim integracijama – kaže Jakupović.

On najavljuje angažman Komore na planu donošenja propisa kojima će se definirati pozicija i značaj notarijata kao javne službe, te precizirati i proširiti nadležnost notara. Posebno ističe da notari konstantno rade na usavršavanju struke i digitaliziranju usluge, a sve s ciljem da bi krajnji korisnici, odnosno građani, što brže i lakše ostvarili vlastita prava. Zbog toga naglašava da je među ključnim priorietima u ovom trenutku elektronsko povezivanje notara s javnim registrima.

Notari su i u BiH prepoznati kao važan stub i nezamjenjiv faktor u očuvanja pravne sigurnosti, a dodatno moderniziranje notarskih usluga sigurno je jedan od važnih ciljeva u narednom razdoblju.

-Mi ćemo inzistirati na uključivanju predstavnika NKFBiH u radne grupe za izradu zakona koji su vezani za notarsku službu i za druga područja. Notari kao dio pravosudnog sustava, što se pokazalo u proteklih jedanaest godina, svojim radom itekako mogu doprinijeti poboljšanju cjelokupnog pravnog sustava– navodi Jakupović.

Notari su izloženi i kritikama za koje Jakupović ističe da su najčešće neargumentirane, što možda najbolje ilustriraju podaci o obavljenim kontrolama rada notarskih ureda od strane nadležnih županijskih ministarstava.

-Od početka obavljanja kontrola, odnosno od listopada 2013. do kraja prošle godine, nadležna povjerenstva realizirala su ukupno 44 kontrole rada notara. Za sve to vrijeme pokrenut je disciplinski postupak protiv samo jednog notara. Svi ostali notarski uredi su pozitivno ocijenjeni prema svim relevantnim kriterijima, što samo potvrđuje da je notarska služba u FBiH itekako uređena, a notarski uredi primjer profesionalnog i zakonitog djelovanja – naglašava Jakupović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?