Agius najavio

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020.

Ratko Mladić
12.12.2019.
u 07:38

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću bit će pred haaškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Carmel Agius, predsjednik sudskog Mehanizma u Haagu, u redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Haaški tribunal je Mladića, bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, prvostupanjskom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorizirnja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao taoca, 1991-95. Mladićeva brana uložila je žalbu na tu presudu, prenosi Beta. 

Haaško tužiteljstvo žalilo se na to što je general Mladić prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bh. općina.

Očekuje se da će pred žalbenim većem u Haagu najranije idućeg proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama.

Usmenom raspravom bit će okončan žalbeni postupak, a suci će zatim vijećati o pravomoćnoj presudi.

Predsjednik Mehanizma Agius je u New Yorku najavio i da će ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti okončano prvostupanjskom presudom do kraja iduće godine.

Optuženi i tužitelji imat će da na tu presudu zatim uložiti žalbe.

Stanišić (69) bivši načelnik SDB-a Srbije i Simatović (69), operativac te službe, optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991-95.

Ponovljeni proces počeo je u ljeto 2017, a trenutno je tijeku izvođenje dokaza obrane drugooptuženog Simatovića.

Nakon prvog suđenja, Haaški tribunal je 2013. oslobodio Stanišića i Simatovića po svim točkama optužnice, ali je žalbeno vijeće 2015. poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Glavni tužitelj suda u Haagu Serge Brammertz jučer je pred Vijećem sigurnosti ponovno osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca diljem bivše Jugoslavije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?