Kako izvući sredstva

Pravne opcije: U slučaju raskida ugovora FUCZ vraća respiratore, a "Srebrena malina" novac

15.05.2020.
u 12:37

U slučaju da Vlada Federacije BiH, kako je najavljeno, raskine ugovor o kupnji respiratora sa "Srebrenom malinom" Fikreta Hodžića, zakon kaže da svaka strana treba vratiti ono što je po ugovoru preuzela. 

Vlada FBiH razmatra mogućnost raskida ugovora s poljoprivrednim poduzećem "Srebrena malina" ili proglašavanje ugovora ništavim s obzirom na to da ključne stavke nisu ispoštovane.

Odvjetnik Armin Hadžić za Klix.ba kaže kako je ugovor koji je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) potpisala sa "Srebrenom malinom", a koji je ranije objavio ovaj portal, klasičan ugovor i zaključuje se na osnovu Zakona o obveznim odnosima.

"U slučaju da ugovor nije izvršen, da nisu kupljeni respiratori koji su trebali biti nabavljeni, ugovorna strana - FUCZ bi ih trebala pozvati da u nekom naknadnom roku, obično kraćem, izvrše ugovor, a u slučaju da ni tada ne bude izvršena preuzeta obveza ostaje opcija raskida ugovora. Ugovor se raskida prostom izjavom volje", pojasnio je Hadžić.

Posljedica raskida ugovora je da svaka strana vrati ono što je po ugovoru preuzela, "Srebrena malina" trebala bi da vrati novac, FUCZ njima respiratore.

"U slučaju da ugovorna strana nema dovoljno novca da može izvršiti povrat onda ostaje opcija sudskog spora, gdje bi se putem tužbe i suda tražio povrat novca. Slijede presude, izvršni postupak prinudne naplate i tako dalje", pojašnjava odvjetnik.

Ako pretpostavimo da "Srebrena malina" nema dovoljno novca, jer je dio plaćen kineskom dobavljaču, drugi dio Upravi za neizravno oporezivanje na osnovi Zakona o gospodarskim društvima, "Srebrena malina" kao društvo s ograničenom odgovornošću odgovara dalje samo u visini vrijednosti svoje imovine.

"Međutim, imaju i izuzeci kad i vlasnik odgovara svojom imovinom, a oni su u slučaju da je vlasnik tvrtke utjecao svojim radnjama da poduzeće preuzme obveze za koje je znao da tvrtka ne može ili neće moći  ih ispuniti ili ako koristi društvo za prijevaru ili oštećenje svojih vjerovnika ili ako koristi umanjenje imovine društva u svoju korist ili korist druge osobe, ili da je koristi kao apsolutno svoju imovinu... U slučaju da ni 'Srebrena malina', a ni njezin vlasnik nemaju dovoljno sredstava, potraživanja FUCZ-a ostat će nenamirena", kaže Hadžić.

Po Zakonu o javnim nabavama, moglo se tražiti i bankarsko jamstvo, ona za dobro izvršenje posla, i ono je obično do 10 posto vrijednosti nabave, u ovom slučaju deseti dio od 10,5 milijuna KM. Kako ono nije predviđeno ugovorom, može se reći kako je i u tom segmentu FUCZ ovom poslu pristupio neadekvatno. Jamstvo bi bar jednim dijelom pomoglo u zaštiti interesa građana Federacije BiH, čiji se novac u javnim nabavama i troši, piše Klix.ba. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?