iskorištavanje otpada

Pravilno odvojeni papir i karton itekako mogu biti izvor prihoda

29.09.2018.
u 12:25

Prema europskoj statistici u vezi s gospodarenjem otpadom, jedna osoba u Europi generira prosječno 530 kg komunalnog otpada. Otpad postaje problem broj jedan, prijeti izravno zdravlju ljudi, odnosno posredno onečišćuje tlo, vodu i zrak. Procjenjuje se da se u BiH nalazi oko 10.000 divljih deponija, no analize pokazuju kako ti podaci ne mogu biti precizni jer se njihov broj konstantno povećava, piše Večernji list BiH.

Tvrtka “Duga” d.o.o. Biograci odavno se uhvatila u koštac s problemom otpada, točnije s njegovim iskorištavanjem. “Duga” ovih dana slavi i svoj 20. rođendan te isto toliko godina pokušava uvjeriti ljude da otpad može biti i sirovina.

- Mi smo prvo privatno poduzeće u BiH koje se počelo baviti selektivnim prikupljanjem ambalažnog otpada, a već 2007. počeli smo s proizvodnjom kartona odnosno kartonske ambalaže. U međuvremenu smo počeli zbrinjavati medicinski i industrijski otpad. Posljednjih 20-ak godina strahovito se povećava količina ambalažnog otpada. Velike količine otpada na skladištu, koje su još tih godina počinjale zatrpavati prostore moje tvrtke, ponukale su me da počnem pripremu za reciklažu i proizvodnju kartonske ambalaže - kaže direktor tvrtke Blago Zelenika.

Dok se u razvijenim zemljama izdvaja oko jedne trećine ukupnog otpada, u RH samo oko 10%, u BiH su te brojke zanemarive. Izdvajanjem pojedinih tvari iz otpada dobivaju se korisne sekundarne sirovine, čijim se iskorištavanjem štedi energija i prirodni resursi. Svaki izbjegnuti kilogram otpada rezultira vrijednim doprinosom zaštiti prirode, a time i zaštiti zdravlja ljudi. - Mi preusmjeravamo otpad s odlagališta i osiguravamo da postane sirovina.

Promičemo tzv. sustav zatvorene petlje - otpad ili sirovina, kako ga mi volimo zvati, prikuplja se, reciklira, a potom ponovno iskorištava kako bi se proizvelo isti onaj proizvod iz kojeg je otpad nastao. Kao proizvođaču ambalaže, prirodno nam je otpad promatrati kao sirovinu te je naš cilj ukloniti otpad s odlagališta i preusmjeriti ga u održivije procese. Pravilno odvojeni papir i karton mogu biti i izvor prihoda - tvrdi Zelenika.

Mjesečno “Duga” prikupi oko 200 tona ambalažnog otpada, oko 10 tona dnevno, što odmah ide u preradu te svakog mjeseca nastane oko 60 - 80 tona kartonskih ploča. Kartonske ploče postaju ambalaža u mnogim domaćim, ali i inozemnim tvrtkama.

- Početkom godine smo proizvodnju kartonske ambalaže brendirali pod imenom IKAS (Industrija kartonske ambalaže Stil). Radimo na prostoru BiH, a orijentirani smo jednim dijelom i na izvoz. U fazi smo proširenja tvrtke te planiramo instalirati strojeve znatno većeg kapaciteta, što dovodi do otvaranja novih radnih mjesta - tvrdi Zelenika dodajući kako je sve teže naći radnu snagu, posebice specijaliziranu i educiranu za proizvodnju. Tvrtka je omiljena, posebice školarcima. Poznata je i po vođenju projekata u podizanju šumskih nasada. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?