Rješavanje sporova u FBiH

Prave nagodbe zbog neisplaćenih plaća, kamata i doprinosa za MIO

12.06.2016.
u 07:00

Prema podacima kojima raspolaže Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, u posljednje vrijeme došlo je do povećanja predmeta riješenih sklapanjem sudske nagodbe u svim sudovima u BiH.

Zaračunate i kamate

Sudska nagodba jedan je od manje poznatih načina rješavanja sporova u BiH. Riječ je o mirnom, sporazumnom načinu rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o njegovu predmetu.

Zaključivanjem sporazuma među strankama znatno se skraćuje vrijeme trajanja sudskog postupka, izbjegavaju se brojni troškovi redovitog sudskog postupka te su stranke i sud pošteđeni iscrpljujućeg i dugotrajnog postupka. I Vlada FBiH je nedavno riješila jedan spor izvansudskom nagodbom.

Naime, Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve iz proračuna za ovu godinu gdje joj je odobreno izdvajanje sredstava u iznosu od 33.920,11 KM u svrhu izmirenja obveza utvrđenih ugovorom o izvansudskoj nagodbi.

Tražitelji izvršenja su Senad Đulić iz Bihaća, Besim Dervišević iz Bihaća i Adil Delalić, također iz Bihaća. Vlada Federacije BiH, zastupana po Federalnom pravobraniteljstvu, sklopila je u travnju ove godine izvansudsku nagodbu prema kojoj su tražitelji izvršenja i izvršenik suglasni da se izvršni postupak, koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu, riješi tako da izvršenik, u ovom slučaju Vlada FBiH, isplati tražiteljima izvršenja za razdoblje od 1. listopada 2004. do 28. veljače 2005. na ime potraživanja neisplaćenih plaća, kamata i doprinosa MIO ukupan iznos od 33.920,11 KM, i to Senadu Đuliću na ime glavnog duga iznos od 3721,50 KM, na ime kamata na glavni dug iznos od 3297,43 KM te na ime doprinosa MIO 2566,90 KM, Besimu Derviševiću na ime glavnog duga iznos od 3543,65 KM, na ime kamata na glavni dug iznos od 3139,85 KM i na ime doprinosa MIO 2444,10 KM te Adilu Delaliću na ime glavnog duga iznos od 4046,45 KM, na ime kamata na glavni dug iznos od 3585,36 KM i na ime doprinosa MIO 2790,90 konvertibilnih maraka.

Troškovi postupka

Također, iz tekuće rezerve bit će isplaćeno na ime troškova parničnog postupka iznos od 2160 KM, na ime kamata na troškove parničnog postupka iznos od 1781,57 KM, kao i na ime troškova izvršnog postupka 842,40 konvertibilnih maraka.

Sredstva na ime glavnog duga, kamata na glavni dug, troškova parničnog postupka, kamata na troškove parničnog postupka i troškove izvršnog postupka u ukupnom iznosu od 26.118,21 KM bit će isplaćena na račun punomoćnika tražitelja izvršenja odvjetnika Adisa Ribića.

Realizacijom ove izvansudske nagodbe smatra se kako je u cijelosti okončano izvršenje u predmetu koji se vodio na Općinskom sudu Sarajevo po pravomoćnoj presudi od 15. svibnja 2009. godine.

Tražitelji izvršenja i izvršenik suglasni su kako će se, ako izvršenik ne bude ispunio svoju obvezu, kod Općinskog suda u Sarajevu nastaviti izvršni postupak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije