ODLUKA

Praška jesen zadnja prigoda za dogovor o provedbi ‘Sejdić-Finci’

'europa 3'
Foto: ''
02.12.2013.
u 10:09

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto nije pretjerano optimistična ususret susretu koji će, kako doznajemo, biti u formatu multilateralnih skupova

Nakon Bruxellesa i Sarajeva, čelnici sedam političkih stranaka, kao i stranački stručnjaci, danas i sutra razgovarat će u češkom glavnom gradu Pragu s predstavnicima Europske unije oko mogućih rješenja u pogledu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kao i čime bi trebali rezultirati izmjene Ustava, odnosno Izbornoga zakona. Pred ovaj sastanak daju se posve različite ocjene i procjene čime bi ovaj sastanak trebao rezultirati.

Izmjena Ustava

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto nije pretjerano optimistična ususret susretu koji će, kako doznajemo, biti u formatu multilateralnih skupova, ali i odvojenih susreta stranačkih predstavnika s dužnosnicima Europske komisije. “Ista je blizina i ista udaljenost stranaka koje sudjeluju u razgovorima. Ali, moram reći, da se sve stranke trude približiti stajališta oko rješenja”, rekla je Krišto. Na posljednjem sastanku razgovaralo se kako u Ustavu BiH promijeniti članke koji se odnose na Predsjedništvo i Dom naroda, ali i pitanje kvota, izbornog praga, vitalnog interesa, Ustava, lex specialis zakona. Kada se došlo do razrade detalja, utvrdilo se da bošnjačke stranke nastoje i oko provedbe nastoje zadržati pravo na nadglasavanje Hrvata.

“Moramo se odrediti o tome kako se Ustav mijenja. Jedni se zalažu da se postojeći Ustav mijenja samo dvotrećinskom većinom u Zastupničkom domu, čime se želi negirati dvotrećinska većina u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH”, istaknula je Krišto. Ključni su prijepori kako nadići sadašnju situaciju među bošnjačkih i hrvatskim strankama.

Dogovor iz Bruxellesa

Pri tome bošnjačke stranke krše i dogovor iz Bruxellesa postignut uz posredovanje povjerenika za proširenje EU da će svaki dogovor podrazumijevati da predstavnici jednoga naroda neće birati predstavnike drugome narodu u vlasti. Uoči puta u Prag, međunarodna tajnica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo realno na sastanku političkih lidera iz BiH očekivati postizanje dogovora o provedbi odluke “Sejdić - Finci”.

“Očekujemo da se politički partneri iz Federacije BiH dogovore o načinu provedbe ove odluke. Nakon toga bismo mogli krenuti s određenim proceduralnim stvarima kako bismo na vrijeme imali sustav po kojem će se provesti izbori”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjoj Luci. Ona navodi da bi izborni proces trebao biti otvoren za sve, što podrazumijeva i zastupljenost manjina u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?