Vlada FBiH

Požuruju istraživanje nafte i plina kod Mostara, Neuma...

13.09.2015.
u 06:15

U cilju bržeg istraživanja i moguće eksploatacije zaliha nafte i plina, federalna Vlada je zadužila Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da ubrza proceduru izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina i dostavi ih Vladi FBiH na razmatranje. Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH predviđena su sredstva u 2015. i 2016. godini u iznosu od 1,600.000 KM za potrebe javne nabave usluga pravne osobe kao stručnog konzultanta za potrebe federalne Vlade u postupku dodjele ugovora o koncesiji za ovo energetsko područje. Rebalansom proračuna FBiH treba predvidjeti i izdvojiti sredstva u 2015. godini u iznosu od 650.000 KM za potrebe javne nabave koje bi bile korištene kao predujam.

Inicijativa i procedure

Vlada FBiH radi ubrzavanja istraživanja zadužila je Federalno ministarstvo financija da izradi zakon o porezu na dobit za proizvodnju nafte i plina, doznaje "Večernji list BiH". Vlada je također zadužila i Federalno ministarstvo okoliša da što žurnije obavi analizu postojeće zakonske regulative vezano uz okoliš i zaštitu okoliša, naplate okolišnih naknada za djelatnost istraživanja i eksploatacije nafte i plina. Isto ministarstvo treba predložiti i pripremiti izmjene i dopune zakonskih okvira i strategije upravljanja okolišem u cilju postavljanja uvjeta za koncesionara da preventivno djeluje na sprečavanju zagađivanja životne sredine. Informaciju o poduzetim aktivnostima treba dostaviti Vladi FBiH u roku od 30 dana.

Od Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi Vlada FBiH traži da u roku od 30 dana pokrene inicijative donošenja standarda u oblasti zaštite okoliša i sigurnosti i zaštiti na radu i nastavi s aktivnostima preuzimanja standarda American Petroleum Institute do donošenja odgovarajuće zakonske regulative iz ove oblasti. Nakon višegodišnjeg tapkanja u mjestu, federalna Vlada je konačno zatražila od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije da pokrene aktivnosti vezano uz produženje memoranduma o razumijevanju između Vlade Federacije BiH s jedne strane i Shell Exploration Company - kompanije osnovane u Kraljevini Nizozemskoj s registriranim sjedištem na adresi Carel van Bylandtlaan 30, 2596 Hr Haag. Istraživanje zaliha nafte i plina kasni zbog niza zakonskih nejasnoća. U BiH, ali i državama bivše Jugoslavije nisu vršeni pregovori i sklapanje ugovora za ovu vrstu mineralne sirovine na način predviđen Zakonom o javnim nabavama te ne postoje konzultantske kuće koje imaju iskustva s ovom vrstom usluga, osim iskustva pojedinih stručnih osoba iz Hrvatske koje su radile za Inu. Konzultantske kuće s iskustvom u ovoj vrsti pregovora koje su bile zainteresirane i koje su preuzele natječajnu dokumentaciju su uglavnom iz europskih zemalja, zatim Amerike i Azije. Prijave na javne pozive vršile su konzultantske kuće iz inozemstva pri čemu je najveći problem predstavljalo prikupljanje dokumentacije za prijavu zbog različitosti domaćeg i stranog zakonodavstva i nemogućnosti da strane kompanije pribave dokumente propisane Zakonom o javnim nabavama.

Administrativni problemi

Kao primjer istaknut je slučaj da u Velikoj Britaniji ne postoje ustanove koje izdaju potvrde kompanijama o financijskom stanju, nekažnjavanju i druge potvrde propisane Zakonom o javnim nabavama, već se svi podaci nalaze na vladinoj web-stranici i dostupni su javnosti. Novi zakonski akti trebali bi riješiti sporne administrativne probleme koji su usporili istraživanje zaliha nafte i plina na prostoru FBiH.

Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na području Dinarida, od Bihaća - Glamoča - Livna - Tomislavgrada - Mostara - Neuma potrebno je izdvojiti najmanje 700 mil. dolara što je više od polovine proračuna FBiH. Naime, procjene govore da se zalihe nafte na području Dinarida nalaze na dubini od četiri do osam kilometara. Cijena jedne takve bušotine se kreće između 50 i 80 milijuna dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije