RAZGOVOR SA SVJETSKIM PUTNIKOM

Poznati glumac i ja imamo isto ime, prezime i motocikl! Ja ne putujem nigdje bez zastave Vareša

VL
Autor
Željko Andrijanić
25.02.2018.
u 20:40

Prva asocijacija na ime Goran Višnjić je slavni hrvatski glumac s adresom u Hollywoodu, no kroničari zbilje znaju za još jednoga koji je po mnogočemu nadmašio slavnoga glumca, piše Večernji list BiH. Naime, vareški Goran Višnjić proputovao je 22 države svijeta, kontinente... i to sa zastavom Vareša, a neka putovanja su mu poznata i po prikupljanju novca za varešku djecu.

Vratio se iz zemlje čaja

Uhvatili smo ga nedavno tijekom berbe čaja u Šri Lanki, kojom je putovao, a za ovaj razgovor javio nam se iz Australije. Prvo ga pitamo za glumca Gorana Višnjića, a vareški Goran Višnjić potvrđuje da ima dosta sličnosti sa šibenskim. Nikad se nisu upoznali, ali Varešanin nam govori kako ima tu želju. - Sigurno je da vožnja motociklom i filmovi imaju jako puno sličnosti kada je akcija u pitanju, ali ipak, na mojim putovanjima nemam pomoćnika ni kaskadera. Sve se odvija u sadašnjosti i nema ponavljanja scena. Ali, zanimljivo je da sam neki dan na profilu glumca na Instagramu otkrio kako on, kao i ja, ima BMW GSA 1200 te isto odijelo za vožnju. Nadam se da je želja za vožnjom i kod njega, kao i kod mene, velika. Bilo bi lijepo da se sretnemo nekada negdje i razmijenimo iskustva - govori nam Višnjić iz Vareša, čime otvara priču. Još se nisu slegli dojmovi od posljednje vožnje južno od Indije u Indijskom oceanu. Naravno, u pitanju je Šri Lanka. - Njezin je stari naziv Cejlon i glavni je proizvođač crnog čaja koji nosi naziv po njezinu starom imenu. Tamo vlada tropska klima s puno kiše, a temperature se kreću između 28 i 35 stupnjeva. Baš zbog takve klime skoro cijeli otok Šri Lanka je obrastao u šumu, a u njoj je puno slonova, leoparda, majmuna, ali i lijepih paunova koji daju posebnost Šri Lanki, gdje je čaj glavni proizvod u zemlji - govori nam Višnjić. Radi se o državi koja je bila 30 godina u građanskom ratu iz kojega je izišla tek 2009. Ima oko 20 milijuna ljudi, većinski su budisti, a onda slijedi mali broj muslimana i katolika. Unatoč teškom životu i oslanjanju na čaj, ljudi su uistinu posebni. - Jako su ljubazan narod i uvijek žele pomoći i uljepšati boravak gostima. Rado bih opet otišao - kaže nam. Zastava Vareša postala je zaštitni znak njegovih putovanja.

- Motociklom i sa zastavom Vareša planiram i dalje putovati, vidjeti još zemalja. Nosim zastavu grada koji je duboko u mome srcu, koji volim i o kojem jako puno razmišljam. Kada sam na putovanjima svojim motociklom i s vareškom zastavom, pokušavam ljudima koje sretnem objasniti koliko je lijep taj grad i što on znači za mene, a i za ostale Varešane. Ja s tom zastavom nosim mir i ljubav za sve narode i zemlje kroz koje prolazim - tvrdi nam. Ističe da se mnogi pitaju kako smije krenuti na takva putovanja koja kriju brojne zamke i opasnosti.

- Svima odgovorim da uvijek prilazim ljudima s osmijehom i poštovanjem prema njima i uvijek se želim prilagoditi novim sredinama i običajima. Do sada nisam nikada doživio neugodnost na putovanjima, naprotiv, samo prijateljstva - kaže nam. Osim što ističe ljepotu Vareša, svjestan je i njegove multikulturalnosti. - Smatram da je Vareš poseban grad u svijetu. On je uvijek bio višenacionalan i nikada se nije pravila razlika između ljudi. Vareš je stoljećima bio radničko mjesto u kojem se živjelo teško, ali ipak dobro. Jaka je ljubav Varešana prema Varešu i sve dok se budemo držali zajedno, ima šanse da naš grad ponovno zasja svojim starim sjajem - kaže Višnjić. Kao najveći projekt ističe onaj od Brisbanea do Vareša. - Potrošio sam jako puno vremena na pripremu putovanja, a i za organizaciju humanitarnog dijela ovog putovanja. Ipak, sada, kada gledam unatrag, jako sam sretan što sam mogao barem malo pomoći mladima u Varešu sredstvima koja sam tijekom puta prikupio - kaže. Ipak, na svim tim putovanjima nije sve išlo tako glatko.

Nezaboravan doček u Varešu

- U Kini sam doživio prometnu nesreću kada sam slomio desnu ruku i nisam mogao nastaviti putovanje iako sam nakon dva mjeseca oporavka nastavio put tamo gdje sam stao, a moj cilj je bio Vareš. Posljedice te nesreće pomalo osjećam, ali pozitiva koja je u meni pomaže mi da sve lakše prebrodim. Doček u Varešu bio je za mene nezaboravan i nemam dovoljno riječi kojima bih zahvalio svima koji su bili u organizaciji istoga i onima koji su me dočekali, svoj toj mladosti Vareša i dragim ljudima mojim Varešanima. Pokušaj da Vareš ima neku budućnost nije samo na meni ili na nekoj jedinki, svi se moramo nekako ujediniti i zajednički se izboriti za to. Težak je to put, ali vjerujem u uspjeh Vareša - kaže Goran Višnjić. Do sada je na motociklu proputovao 22 zemlje. - Na ovakvim putovanjima prođe se jako puno različitih mjesta, predjela, kultura... i svako to mjesto ima nešto po čemu je posebno, ali, ipak, može se izdvojiti nekoliko njih koja su uistinu posebna. Izdvojio bih Mongoliju i Rusiju, pogotovo Sibir sa svojim ljepotama. Mongolija je zemlja za pamćenje, ima jedinstvene krajolike, ali bih izdvojio i ljude koji su tako gostoljubivi da ne možeš samo proći ni pored jedne kuće. Njihov skromni dom zove se jurt ili na mongolskom ger i svi te pozovu na ručak ili čaj. Sibir, samo kad se izgovori, ledi krv u žilama, ali, ustvari, Sibir je nešto sasvim drugo kada ga posjetite. Obavijen je lijepim crnogoričnim šumama kroz koje protječu planinske rijeke i stvaraju prekrasna jezera koja su tako bistra da pozivaju da se osvježite u njihovoj plavoj vodi - govori Višnjić. Pitamo ga koje je iduće putovanje.

- To uvijek ostavljam kao malu tajnu, da iznenadim svoje prijatelje koji me rado prate na putovanjima. Svako putovanje iziskuje mnogo vremena, traži pripremu i osiguravanje sredstava. Kada se sve to obavi, onda se kreće. Obavijestit ću prijatelje o tome gdje će se zastava Vareša uskoro vijoriti. Šaljem vam topli pozdrav iz Australije - završava Višnjić razgovor za Večernji 
list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije