moguć izvanredni sastanak

Poznat stav PIC-a o referendumu u RS, Rusija se protivi

pic
N1
17.08.2016.
u 21:16

PIC će na sastanku, izvanrednom ili redovitom početkom sljedećeg mjeseca, definitivno zauzeti stav o referendumu o Danu RS koji bi se u ovom bh. entitetu trebao održati 25. rujna nakon odluke Narodne Skupštine Republike Srpske

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko sinoć je najavio sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji će se održati početkom rujna. Inzko nije isključio mogućnost održavanja izvanrednog sastanka zbog referenduma u Republici Srpskoj.

Inzko je gostujući u Dnevniku na N1 izrazio svoju spremnost da se odluka o referendumu u RS donese. Međutim, za nju mu treba podrška svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) što u ovom trenutku nije slučaj.

PIC će na sastanku, izvanrednom ili redovitom početkom sljedećeg mjeseca, definitivno zauzeti stav o referendumu o Danu RS koji bi se u ovom bh. entitetu trebao održati 25. rujna nakon odluke Narodne Skupštine Republike Srpske, javlja N1. 

Na sastanku 2. prosinca prošle godine predstavnik Rusije nije podržao paragrafe br. 10 i 11. Komunikea PIC-a koji su upravo govorili o referendumu u Republici Srpskoj.

Naime, PIC je tada (bez Rusije) još jednom naglasio svoju zabrinutost zbog neprekidnih osporavanja odredbi Mirovnog sporazuma, posebno Aneksa 4, odnosno Ustava BiH.

"U tom smislu, Upravni odbor PIC-a je nedvosmisleno naglasio da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj predstavljao suštinsko kršenje Mirovnog sporazuma i osporavanje koherentnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Upravni odbor PIC-a je naglasio da pitanja u vezi s državnim pravosudnim institucijama predstavljaju ustavne nadležnosti države i nisu dio ustavnih nadležnosti entiteta, a da su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja koja proizlaze iz Mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, te da, prema tome, nisu pitanja iz djelokruga entiteta. Nadalje, planirani referendum odvlači pažnju od provođenja Reformske agende", navedeno je nakon dvodnevnog sastanka PIC-a u Sarajevu na razini političkih direktora.

Upravni odbor PIC-a ponovio je u paragrafu 11. da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da je ključ za njegovu provedbu.

"Ustav BiH eksplicitno navodi da su odluke Suda konačne i obvezujuće. Politički nesporazumi trebaju se rješavati unutar postojećeg ustavnog okvira i, gdje god je to moguće, putem konstruktivnoga dijaloga. Upravni odbor je dalje podsjetio vlasti BiH na njihovu obvezu da provedu sve neprovedene odluke Suda", naveli su nakon sastanka članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na razini političkih direktora.

Inzko je sinoć naglasio kako je "osobno spreman donijeti odluku", ali dodao da iznad sebe "ima obitelj od 12 država".

"One su tu da daju smjer kako da OHR radi. Naravno, u konzultaciji s njima, mogli bi doći do zaključaka i te konsultacije su u tijeku. Meni bi bilo drago da u okviru PIC-a dođemo do zaključka što prije. Tamo su Rusi, Amerika, Turska i druge zemlje i nije lako doći do kompromisa", poručio je Inzko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije