Radikalizira se politička scena nakon pokušaja ustroja vlasti u FBiH

Poziv na rat, vezanje uz Rusiju i Iran zbog izbacivanja iz vlasti

storyeditor/2023-02-20/PXL_250722_94822274__1_.jpg
22.02.2023.
u 07:00

Neformalni glasnogovornik SDA Haris Zahiragić koji je najavio kako će ova stranka raditi na promjeni kursa te sklapanju saveza Bošnjaka s drugim partnerima. A ne sa Zapadom

Ogromna je nervoza unutar dviju probošnjačkih stranaka, SDA i Demokratske fronte, pa se doslovno poziva na rat, povezivanje s Rusijom, Kinom i Iranom ili pak na denacificiranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) zbog činjenice da bi se te stranke mogle naći izvan vlasti. A "argumenti" su poziv na obranu Bošnjaka, obranu "Bosne", borba protiv islamofobije..., piše Večernji list BiH.

Najglasniji od svih bio je neformalni glasnogovornik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić koji je najavio kako će ova stranka raditi na promjeni kursa te sklapanju saveza Bošnjaka s drugim partnerima. A ne sa Zapadom.

Putinovski rukopis

- Ako međunarodna zajednica nastavi na ovakav način tretirati političku volju bošnjačkog naroda, osobno ću se pobrinuti za to da bošnjački narod počne u svijetu tražiti nove prijatelje... I Kineze i Ruse. Mi smo ovdje pretrpjeli genocid, trebali smo politički nestati. Taj Iran, s kojim Željana Zovko uspoređuje Biseru Turković, dao nam je oružje da se branimo dok su nas te politike Željane Zovko slale u gulage, masovne grobnice i u logore. Gospodin Schmidt Bošnjacima nije donio pravo da opstanu kao politički i biološki narod - rekao je Zahiragić.

Uz to se na Facebooku fotografirao i najavio kako je spreman, kao i drugi "gazije", braniti Sarajevo i Bosnu. Mlađi dužnosnik SDA sklon je čestim istupima iskrenosti kada bez rukavica predstavlja stajališta od kojih se do sada nikada nisu ogradili iz vrha ove stranke. Slično je i sa Šemsudinom Mehmedovićem, zastupnikom ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je do sada bio mjera radikalizma u ovoj zemlji. On je nakon uspostave novoga saziva Vijeća ministara optužio probošnjačke stranke za izdaju interesa Bošnjaka u interesu Srbije i Hrvatske.

- Ovdje se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske, oživljavaju politike kojima je presuđeno i koje su Daytonskim mirovnim sporazumom trebale biti ugašene - rekao je. Optužio je zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriela Escobara da radi protivno interesima Bošnjaka i BiH. Na sličan način istupaju i predstavnici svojevrsnog desnog krila SDA. Zlatan Begić, zastupnik DF-a Željka Komšića, optužio je američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja. U tome kontekstu stigla je jedna od objava Reufa Bajrovića, jednoga od internetskih radikala, koji je pozvao na putinovski obračun s visokim predstavnikom. - Vrijeme je da se denacificira OHR - napisao je na Twitteru.

"Po cijenu rata'"

Očito raspištoljen, najdalje od svih otišao je hafiz, profesor i doktor islamskih znanosti Edin Dedić, koji je zastupnik SDA u Tuzlanskoj županiji. On zagovara rat ako se SDA izbaci iz vlasti, a svoju objavu na društvenoj mreži stavio je u kontekst emisije na ZDF-u o visokom predstavniku. - Nakon emisije koju je uradila njemačka državna televizija o visokom predstavniku Schmidtu i njegovoj sramnoj, antisemitskoj i islamofobnoj prošlosti te rasističkoj ulozi u BiH, poručujem generalu Lendi: "Ne potpisuj, po cijenu rata!" - napisao je zastupnik SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?