Poljoprivrednici na mukama

Povrće i stočna grla nitko ne kupuje

stoka
27.07.2020.
u 08:21

Iako su prinosi povrtlarskih kultura ove godine iznadprosječni, poljoprivrednici u Semberiji se susreću s velikim problemom jer njihovo povrće, uz stočna grla, skoro nitko ne kupuje. Uzgajivači problem vide u nelojalnoj konkurenciji te nekontroliranom uvozu, posebno iz Srbije te Mađarske.

Sela Semberije raspolažu s 33 tisuće hektara obradivog zemljišta, a ovogodišnja sezona posebno će biti upamćena po savršenim prinosima pšenice u ovoj regiji, gdje je sjetva donijela po pet tona zrnate biljke po hektaru, odlične kvalitete.

"Imali smo zasijanu površinu od 16.000 hektara i na svu sreću sve je zbrinuto i otkupljeno po cijeni koja nije prihvatljiva za nas. Ona je iznosila 30 feninga po kilogramu, dok smo tražili za pet feninga više, ali nismo naišli na razumijevanje mlinsko-pekarske industrije i Vlade Republike Srpske. Međutim i pored svega toga možemo biti zadovoljni", kaže za Klix.ba predsjednik Udruge poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruge poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić. 

"I pored izuzetno niskih cijena u Semberiji se povrće ne prodaje. Jedna vrećica krastavaca košta jednu marku i nitko ih ne kupuje. Isto je i s kupusom koji povrtlari već zaoravaju jer ga nemaju kome prodati", žali se Bakajlić.

Ništa bolja situacija nije ni kod stočara, s obzirom na to da interesa za kupovinu grla kod certificiranih uzgajivača nema.

"Tovni bikovi i svinje su u štalama i nitko ih ne kupuje, iako su uzgajani po svim propisima, za što posjeduju i adekvatnu dokumentaciju. I ovdje je problem crno tržište, s obzirom na to da određenu zaradu ostvaruju uzgajivači koji u ovoj oblasti djeluju ilegalno te bikove prodaju po cijeni od 3,50 do 3,70 KM po kilogramu, debele svinje su okvirno tri marke, dok telad po kilogramu košta skoro 6,50 KM", navodi Bakajlić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije