vlada fbih

Povećane subvencije za smještaj i ishranu studenata u FBiH

studenti
ilustracija
20.10.2022.
u 13:57

Riječ je o subvencijama namijenjenim za oko 300 studenata sa područja Bosansko-podrinjske, Posavske i Hercegbosnske županije, kao i Republike Srpske.

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o nastavku subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima - domovima u Federaciji BiH.

Riječ je o subvencijama namijenjenim za oko 300 studenata sa područja Bosansko-podrinjske, Posavske i Hercegbosanske županije, kao i Republike Srpske.

Vlada je prihvatila novu cijenu subvencioniranja ovih troškova sa 249 KM mjesečno po studentu za deset mjeseci kalendarske, odnosno akademske godine, počevši od 1. studenoga 2022.

U obrazloženju je navedeno da je Zajednica studentskih centara FBiH dostavila zahtjev resornom federalnom ministarstvu, da se zbog povećanja troškova smještaja i ishrane studenata smještenih u studentskim domovina u FBiH, odobri povećanje subvencije sa dosadašnjih 219 KM, za dodatnih 30 KM.

Sredstva za subvencioniranje osiguravaju se u proračunu FBiH kroz transfer za financiranje studentskog standarda.  

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zaduženo je Federalno ministarstvo obrazovanja.

Inače, za osnovni i prošireni studentski standard u prošloj godini izdvojeno je 900 tisuća KM iz proračuna FBiH. Od toga dvije trećine za osnovni studentski standard, odnosno 574.164 KM za smještaj i ishranu.

Preostalih oko 325.000 KM odnosilo se na subvencioniranje proširenog studentskog standarda: podršku projektima studentskih organizacija javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, zatim najboljim studentima, državljanima BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, te podršku studentima s invaliditetom i podsticaj školovanju Roma, državljanima BiH, koji imaju prebivalište na prostoru FBiH i studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH.

Subvencioniranje smještaja i ishrane u studentskim centrima u Federaciji BiH je prvi put uređeno Protokolom potpisanim 30.12.1998. te kasnijim od 11.10.2001. godine. U skladu sa Odlukom Vlade FBiH iz 2005. godine, definirano je subvencioniranje studenata Bosansko-podrinjske, Posavske i Hercegbosanske županije, kao i studenata iz Republike Srpske, priopćeno je iz Vlade FBiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije