Domagoj Andrijanić, glavni tajnik Obrtničke komore FBiH

Povećali smo broj zaposlenih, uštedjeli obrtništvu desetke milijuna maraka

08.01.2019.
u 16:00

Obrtništvo u BiH zapošljava 57 tisuća ljudi i ima više od 50 tisuća obrta. O obrtništvu, pokretaču pozitivnih gospodarskih procesa u FBiH, ali i drugim gospodarskim temama za Večernji list govorio je glavni tajnik Obrtničke komore u Federaciji BiH Domagoj Andrijanić.

Prema posljednjim podacima, u obrtu je zaposleno više od 57.000 osoba, što je više u odnosu na razdoblje od prije godinu dana kada smo razgovarali.

Da, osim vlasnika obrta, u obrtništvu je, prema posljednjim pokazateljima, zaposleno 57.350 osoba, što čini oko 12 posto zaposlenosti u FBiH. Međutim, svakako treba istaknuti činjenicu da zbog prepoznavanja rada menadžmenta OK FBiH kao krovne institucije i menadžmenta županijskih komora, imamo sve veći broj dragovoljnih članova iz ostalih gospodarskih subjekata, posebno društava s ograničenom odgovornošću i turističkih djelatnosti. Ti činjenični pokazatelji izdvajaju nas od ostatka gospodarskih djelatnosti u BiH. Međutim, u obrtništvu se danas suočavamo i s velikim brojem problema i izazova koje menadžment Obrtničke komore FBiH sustavnim zakonskim normiranjem te pružanjem pogodnosti za obrtništvo pokušava riješiti.

S kojim problemima se obrtnici u FBiH susreću i kakav je zakonodavni okvir kada su oni u pitanju?

- Trenutačno imamo novi prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji je u parlamentarnoj proceduri. Obrtnička komora Federacije, zajedno s ostalim županijskim komorama, iznijela je svoje primjedbe i prijedloge na nacrt zakona gdje smo decidno ukazali što očekujemo od novog Zakona. Nadamo se da ćemo sve prijedloge uspjeti ugraditi u članke novog Zakona i na tom putu ćemo biti dosljedni cilju, a to je zakon po mjeri obrtnika. Neke od prijedloga podržavamo, dok neke predložene stavke želimo izmijeniti i prilagoditi u svrhu održivosti i prosperiteta obrtništva u budućnosti. Jedna od ključnih zakonskih odredbi je dosadašnja nemogućnost uvoza i izvoza za obrtnike u FBiH. Prijedlogom zakona ide se u smjeru omogućavanja obrtnicima uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda, odnosno uvoza i izvoza. Skraćuje se procedura registracije obrtničke djelatnosti s 15 na sedam dana, a prvi put se uvode sankcije i zaposlenicima Uprave ako navrijeme ne urade svoj dio posla. Ono što muči obrtnika je i odgovornost za cjelokupnu imovinu, za razliku od ostalih gospodarskih subjekata koji odgovaraju visinom osnivačkog kapitala. Novim zakonom predviđa se oslobađanje obrtnika obveze da u izvršnom postupku odgovaraju svojom temeljnom imovinom za rad i nužnim smještajem obrtnika i njegove obitelji. Pitanje dijela formalnog obrazovanja obrtnika je pojednostavljeno i tržište će odrediti tko je uspješan u pojedinim djelatnostima. Također, problemi s kojima se obrtništvo susreće vezani su i uz druge zakone, kao što su pitanje korištenja bolovanja više od 42 dana, poreza i doprinosa, problemi registracije djelatnosti koja se istodobno bavi servisom i prodajom, odnosno traženjem dviju registracija na temelju dvaju zakona, nemogućnost odbijanja rashoda od prihoda. Tu pokušavamo staviti obrtnika u ravnopravan gospodarski i pravni položaj. Naravno, isto smo učinili i s prijedlozima zakona koji se dotiču izravno ili neizravno poslovanja obrta, kao što su prijedlozi Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Zakona o doprinosima FBiH te nacrt Zakona o elektroničkom potpisu FBiH i dr.

Prošle godine dosta se govorilo o projektima koje je Obrtnička komora pokrenula.

Obrtnička komora FBiH, kao jedan od strateških ciljeva stvaranja povoljnijeg okruženja za rad obrtništva, ima i osiguravanje pogodnosti za obrtničku djelatnost. Sporazumi koje smo potpisali s nekim od naftnih kompanija koncem 2017., gdje je obrtnicima omogućena pogodnost pri kupnji nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri goriva, uvelike su olakšali poslovanje obrtnika, posebno onih koji u svom poslovanju koriste veće količine goriva. Prva projektna faza uspješno je provedena lani i nastavlja se dalje provoditi. Analitički pokazatelji ukazuju na činjenicu da je u 2018. godini kroz navedeni projekt realizirana potrošnja od više od 950.000 litara, gotovo milijun litara obrtnici su realizirali preko navedenog projekta te ostvarili značajne uštede u poslovanju. Puni kapacitet realizacije projekta predviđamo u drugom tromjesečju 2019. godine. Također, s nekima od osiguravajućih tvrtki na području BiH omogućili smo obrtnicima povoljnije stope osiguranja koje se odnose na osiguranje imovine, vozila, zaposlenika od ugovorenih rizika te drugih oblika osiguranja, ovisno o iskazanoj potrebi za njima. Na temelju potpisanog sporazuma o suradnji između OK FBiH i jedne od banaka u BiH, omogućili smo obrtnicima posebnu liniju financiranja. Obrtnici, iako čine 12 posto zaposlenosti u FBiH, do sada nisu bili prepoznati kao “stakeholderi” bankarskoga sustava. Najveći krivac za to je specifičnost pravnog statusa obrtnika te sama obrtnička registracija. Međutim, kroz aktivnosti projekta više od milijun i dvjesto tisuća KM plasirano je obrtnicima. Nadamo se kako će to potaknuti i ostale banke da se ozbiljnije potrude oko ovog investicijskog tržišta. Također, postoji veliki broj organizacija i institucija s kojima imamo potpisane sporazume, koji obrtnicima nude dodatne pogodnosti.

Koliko se vidi iz medija, Komora nastoji djelovati i na javna poduzeća i ustanove?

- Jedan od segmenata djelovanja usmjeren je k javnim institucijama i tvrtkama u svrhu stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za obavljanje gospodarske djelatnosti. Još prije nekoliko godina uspjeli smo zajedno s ostalim partnerima iz gospodarstva i nekim od međunarodnih organizacija zaustaviti pokušaj bankovnog sektora da obrtnici i gospodarstvenici moraju svaki dan polagati dnevni utrošak u banke i plaćati provizije bankama, što je izravno obrtništvu uštedjelo desetke mil. KM. Tijekom 2018. federalna Komora i županijske komore uputile su veliki broj zahtjeva institucijama čije se djelovanje odnosi na obrt i srodne djelatnosti. Upravo prije desetak dana uspjeli smo, u suradnji s Udrugom poslodavaca i ostalim “stakeholderima”, zaustaviti povećanje cijene električne energije za male poduzetnike i obrtnike koje je najavio EP BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?