Proces uspostave izvršne vlasti na državnoj razini privodi se kraju

Potvrda Vijeća ministara moguća već idućeg tjedna, a onda na red dolazi FBiH

14.01.2023.
u 17:36

Imenovanje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ne bi trebalo doći u pitanje bez obzira na određena kolebanja unutar "osmorke", skupine probošnjačkih stranaka okupljenih oko SDP-a, piše Večernji list BiH. Potvrđeno je to i na susretu partnera iz ove koalicije, HDZ-a i SNSD-a u četvrtak navečer, ali i na jučerašnjem redovitom koordinacijskom sastanku čelnika stranaka "osmorke".

Bez iznenađenja

Trenutačno se čeka da SIPA i Središnje izborno povjerenstvo BiH završe provjeru svih kandidata za ministre i zamjenike ministara, čime će se steći i formalni preduvjeti za njihovu potvrdu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako ima najava da zastupnik Zlatko Miletić iz stranke Za nove generacije neće glasovati za predloženi sastav Vijeća ministara, većina i dalje postoji. Realno je za očekivati da se sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će biti potvrđeno Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto, održi već potkraj idućeg tjedna.

Čelnik Naše stranke Edin Forto otklonio je, čini se, i određene dvojbe koje su postojale oko glasovanja dvoje zastupnika te stranke pri izboru Vijeća ministara.

- Činjenica je da Naša stranka ima jako puno jakih individua i mi se ponosimo time. Ne pada mi na pamet govoriti bilo kome što mora misliti, svi imaju pravo na mišljenje, otvoreni smo... Ono što je najvažnije je da tijela stranke funkcioniraju i da sve odluke donosimo kolektivno, većinskim glasovanjem, kao u svim normalnim organizacijama - izjavio je Forto.

Da ne bi trebalo biti iznenađenja, potvrdio je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je potvrdio i međustranački dogovor o raspodjeli ravnateljskih pozicija u državnim agencijama. Po tom dogovoru, čelnika Obavještajno-sigurnosne agencije predložit će "osmorka", dok ravnateljske pozicije u SIPA-i i Graničnoj policiji, kao i do sada, pripadaju Srbima odnosno Hrvatima. Tko će biti na čelu tih agencija, za sada se ne zna, tvrdi predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. - Ni jedno ime se ne zna. Tek sada unutar koalicije s naše strane, Naše stranke, SDP-a, Kasumovića i ostalih počinju razgovori o imenima. Nitko do sada nije rekao ni riječi. Ovo što čujete u medijima potpune su špekulacije - kazao je Konaković, dodajući kako je opredjeljenje koalicije na državnoj razini da se žurno provedu procedure i imenuju novi čelnici sigurnosnih agencija.

Govoreći o uspostavi vlasti na razini FBiH, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako je stanje nešto kompliciranije jer SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, ali da to ne bi smjelo dovesti do blokade uspostave vlasti. - Postoji većina u Zastupničkom, postoji većina u Domu naroda - svugdje u svijetu oni koji dokažu da imaju većinu, imaju pravo imenovati mandatara i vladu - kazao je Nikšić.

Konaković je ustvrdio, pak, da nema problem s tim da kandidat SDA bude izabran za dopredsjednika Federacije BiH, ali da ne smije blokirati imenovanje Vlade.

Spremnost, dogovor, deblokade

Pod najvećim medijskim i političkim pritiskom su stranke "osmorke", a posebno SDP, Naša stranka i NiP. Njih se u Sarajevu žestoko optužuje za navodne ustupke HDZ-u i SNSD-u. - Ako uspijemo pomaknuti stanje za deset posto da bude bolje, to je ogroman pomak - siguran sam da će biti mnogo više. Svi potpisnici sporazuma spremni su dogovarati se, raditi i pokazati da se može drugačije. Ako se pokaže da ćemo ponovno biti suočeni s blokadama, nitko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer - možemo se povući iz vlasti - poručio je kritičarima Nikšić. Evidentno je, kaže, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana. Naglasio je kako su Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali spremnost raditi, surađivati i dogovarati se.

- Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu, ispričat ćemo se i povući se - kazao je Nikšić.

Za kandidaturu Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice rekao je kako je rezultat kompromisa "osmorke" i SNSD-a. To je, dodaje, primjer da se može dogovoriti oko nekih stvari kad se želi.

Komentara 1

RU
Rubikon
18:51 14.01.2023.

I tako je Dragan ostavio Bakira

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?