promocija knjige Dragana Čovića “Iznad crte 2"

Potvrda jedinstva onoga što kao političar zagovara s onim što čini i kako se ponaša

19.06.2019.
u 09:00

Vodeći se starom poslovicom da “slika vrijedi tisuću riječi”, uvjeren sam da sadržaj ove knjige nosi duboke poruke, eksplicitne i implicitne, koje se vrlo lako mogu vezivati za cjelinu moga svjetonazora kada je u pitanju javno-političko djelovanje, obogaćeno elementima duhovnosti, pa i moralnoga pogleda na svijet, koji je neizostavan u odgovornom javnom djelovanju. Riječi, rečenice, odlomci i stranice, umjesto slovima i tekstom, ispisani su fotografijama nastalim u različitim razdobljima moga javno-političkog djelovanja, napisao je, između ostalog, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, najavljujući svoju knjigu “Iznad crte 2”, koja će biti predstavljena danas u crkvi svetog Ilije proroka na Blidinju, piše Večernji list BiH.

Što knjiga donosi

Ova knjiga dolazi kao svojevrsni nastavak prve knjige “Iznad crte”, koja je izazvala veliku pozornost i u kojoj je Čović, kao najviši hrvatski dužnosnik u Bosni i Hercegovini, javnosti predstavio mnoštvo izdvojenih govora, u različitim prigodama izrečenih misli i poruka, odnosno svoju viziju europske BiH.

Druga knjiga je pak fokusirana na brojne susrete s vjerskim velikodostojnicima, koje je Čović imao tijekom svoga državničkog i političkog djelovanja. Knjiga sadrži opsežan vizualni i tematski materijal. Dnevnik fotografija ujedno je i svjedočanstvo stvarnih susreta i događaja koji su ostavili dubok trag, ali, kako ističe autor, i potvrda jedinstva onog što kao političar zagovara s onim što čini i kako se ponaša, kao svojevrsno jedinstvo duha i svijesti.

- Naznačeni spoj svjetovnoga i duhovnoga rezultira uvidom u moralnu opravdanost javnoga djelovanja s jasnom namjerom da se dio duhovnoga iskustva prenese i učini dostupnim u vizualnom obliku onima koje takva vrsta iskustva zanima. Osim potrebe za kompiliranjem i organiziranjem vlastite opsežne fotografske građe svih događaja vjersko-duhovnoga karaktera, postoji potreba za davanjem svojevrsnoga pečata vremenu iza nas, ali i današnjem i budućem vremenu. Ovaj pečat uvodi novu važnu dimenziju dominantnu u mome životnom opusu, ali ipak donekle zanemarenu. To je kršćanska duhovnost, koja prelazi unaprijed zadane okvire i dotiče se zajedničkoga duhovnog polja različitih religija - poručio je dr. Čović u uvodu svoje knjige.

Ovo djelo sastoji se od četiri cjeline predstavljene nizovima fotografija koje tematski slijede zacrtanu strukturu. Osim činjenice uokvirenosti pojedine cjeline, svaki događaj ili susret priča je za sebe s posebno izraženim iskustvom ljudi i prostora, ali i onoga što ga na poseban način prožima i čini jedinstvenim. Svako od opisanih mjesta na fotografijama doživio je, kaže, na poseban način, a “posebnost dodatno ističu različitosti i sličnosti religija s kojima sam bio u doticaju”.

U javnom poslanju u razdoblju od 20 godina Čović je susreo trojicu papa, poglavara Katoličke crkve. To mu je, kako kaže, bilo posebno nadahnuće za izradu ovoga djela, “jednoga malog kamena u temeljima duhovne nadgradnje na putu mira na kojem treba nadomjestiti svojevrsnu duhovnu prazninu – nastalu kao posljedica moralnog i duhovnog rastakanja i izgubljenosti našega vremena”.

Europski lider

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto u predgovoru ističe da se aktivna prisutnost lokalne Katoličke crkve i njezina interakcija s različitim vjerama i drugim kršćanskim vjeroispovijestima ne mogu ekstrapolirati iz društveno-političkog konteksta Bosne i Hercegovine, u kojemu je važnu ulogu imao, i ima je još i danas, Dragan Čović, koji nije propustio osigurati vlastitu potporu za suradnju Bosne i Hercegovine i Svete Stolice. Nuncij vjeruje da će kroz ovu publikaciju svatko moći produbiti raznolikost i bogatstvo prakse i vjerske stvarnosti prisutne u BiH.

- Mislim, dakle, da je ova knjiga zbog svoje kreativnosti i obrazovnih sadržaja valjana pomoć za sve one koji su zainteresirani za proučavanje i poznavanje religija jer dopušta vjerniku da s njima ima pravi odnos, bilo na službenoj ili na osobnoj i privatnoj razini. S druge strane, gospodin Čović u intenzivnom iskustvu kontakata i susreta sa Svetom Stolicom i s papama u posljednje vrijeme, osobito s papom Franjom, koji je, kao što se sjećamo, posjetio Sarajevo 6. lipnja 2015. godine, pokazuje senzibilitet prema jednoj Crkvi koja je uvijek ukorak s modernim vremenima i uvijek u službi čovjeka, u nastojanju da shvati što se mora učiniti na duhovnoj i društvenoj razini kako bi se sačuvala u složenoj stvarnosti Bosne i Hercegovine i cijele balkanske regije - naglasio je mons. Pezzuto. Apostolski nuncij na Malti i u Libiji i bivši nuncij u BiH i Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico u svom osvrtu naznačio je da mu se ova knjiga čini prikazom BiH kao multireligijskog društva, poznatog kao takvog stoljećima.

- Ova fotopublikacija, u smislu svoje ključne poruke, uspješno predstavlja autorova uvjerenja, izgrađena od visokih principa tolerancije i prihvaćanja etničko-vjerske raznolikosti u skladu s pozitivnom europskom baštinom. To ga kvalificira kao domoljuba i primjernog europskog lidera. U knjizi je podijeljeno sve ono što zbližava nacije, osobe i zajednice, i predstavlja korisne perspektive protiv svih separatističkih tendencija koje dovode do napetosti u društvu. Na neki način, zbog ove sam knjige shvatio da predsjednik Čović i ja imamo nešto zajedničko - ustvrdio je mons. D’Ericco, nazivajući predsjednika Čovića iznimnim prijateljem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije