Anketa o kreditnoj aktivnosti

Potražnja za kreditima u BiH nastavila rasti, najviše za kupovinu nekretnina

krediti
27.08.2022.
u 12:13

U drugom tromjesečju 2022. godine potražnja stanovništva za kreditima nastavila je umjereno rasti, što je u skladu sa očekivanjima iz prethodnog kruga izvještavanja i nastavak trenda iz prethodna četiri kvartala, navodi Centralna banka.

Potražnja poduzeća i domaćinstava u Bosni i Hercegovini za kreditima i/ili kreditnim linijama je nastavila rasti u drugom tromjesečju 2022. godine, ali su očekivanja za treće tromjesečje pesimistična.

Ovo pokazuju rezultati iz Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH koju je provela Centralna banka BiH među sedam najvećih banaka.

Prema odgovorima iz banaka potražnja poduzeća za kreditima i ili kreditnim linijama imala je rast izražen kroz neto postotak od 14 posto.

- Banke su izvijestile da su na povećanu potražnju kredita utjecale prvenstveno financijske potrebe za kapitalnim investicijama kod njihovih klijenata, obrtnim sredstvima i restrukturiranje duga. Također, u pogledu korištenja alternativnih izvora financiranja, banke su izvijestile da su svi faktori imali pozitivan utjecaj na potražnju, osim kredita nebankarskih financijskih institucija, navodi se u Anketi, prenosi Indikator.

U drugom tromjesečju 2022. godine došlo je do neznatnog pooštravanja kreditnih standarda za kredite poduzećima (neto postotak-29%). Neznatno pooštravanje kreditnih standarda odnosi se na odobravanje kratkoročnih kao i dugoročnih kredita poduzećima,a na što su utjecali percepcija rizika, spremnost na preuzimanje rizika i troškovi izvora za kredite i ograničenja bilansa stanja.

Anekta je također pokazala da je u drugom tromjesečju 2022. godine došlo do neznatnog pooštravanja uvjeta odobravanja kredita poduzećima (tj. ugovornih odredbi iz kreditnih ugovora), a odnose se na kamatnu maržu i zahtjeve
u pogledu kolaterala. Ostali uvjeti odobravanja kredita poduzećima su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje. 

U drugom tromjesečju 2022. godine potražnja stanovništva za kreditima nastavila je umjereno rasti, što je u skladu sa očekivanjima iz prethodnog kruga izvještavanja i nastavak trenda iz prethodna četiri kvartala, navodi Centralna banka.

Tijekom drugog tromjesečja 2022. godine svi faktori su imali pozitivan utjecaj na potražnju kredita, najviše vezano za kupovinu nekretnina i trajnih potrošačkih dobara, dok na strani alternativnih izvora štednja stanovništva nije utjecala na potražnju, a krediti drugih banaka i drugi izvori financiranju su imali blagi utjecaj.

Neto postotak promjene u drugom tromjesečju 2022. godine ukazuje na blago pooštravanje kreditnih standarda (tj. interne smjernice ili kriteriji odobravanja kredita) za stambene kao i za potrošačke i nenamjenske kredite, za razliku od prethodnog kvartala u kojem je zabilježeno ublažavanje kreditnih standarda.

Prema izvješćima banaka, percepcija rizika, spremnost na preuzimanje rizika, troškovi izvora za kredite i ograničenja bilansa stanja utjecali su na ovo pooštravanje standarda, dok konkurencija ostalih banaka nije imala utjecaja.

U drugom tromjesečju 2022.godine došlo je do ublažavanja u pogledu provizija i naknada (neto procenat 29%), dok je jedna banka iz uzorka izvjestila da je pooštrila zahtjeve kolaterala (neto postotak-14%).

Što se tiče kamatne marže, neke banke su povećale, dok je kod drugih došlo do smanjenja, što je rezultiralo da nema promjena vezano za kamatnu maržu (neto postotak 0%).

Udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita u drugom kvartalu i kod gospodarstva i kod stanovništva ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno trojesečje. 

Banke imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u trećem tromjesečju 2022. godine, pa se očekuje smanjenje potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima stanovništvu, dok se za stambene kredite očekuje ista potražnja kao i u trećem tromjesečju. 

Također, očekuje se da će doći do umjerenog pooštravanja standarda za stambene kao i za potrošačke i nenamjenske kredite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?