Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Potpora nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona

06. lipnja 2018. u 17:33 0 komentara 84 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović primili ravnatelja za europske poslove Vijeća nacionalne sigurnosti SAD-a Williama Barkleyja. 

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zadovolјstvo posjetom visokog američkog izaslanstva, koja potvrđuje kontinuiranu potporu Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi prijatelјski, stabilni i čvrsti, te da ih karakterizira dugogodišnji proaktivni angažman SAD-a u BiH.

Govoreći o prioritetima sadašnje američke administracije, kada je vanjska politika zemlјe u pitanju, ravnatelj Barkley je istaknuo da se ovim posjetom šalјe snažna poruka o zainteresiranosti Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu i njezin dalјnji napredak u euroatlantskim integracijama.

Ravnatelj Barkley je pozdravio ostvareni napredak i reforme koje je Bosna i Hercegovina provela, i iskazao punu potporu Sjedinjenih Američkih Država u pravcu jačanja institucija, vladavine prava i demokracije.

Istaknuta je potpora dalјnjim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti, kako bi se iznašlo rješenje.

Izraženo je zadovolјstvo suradnjom u području sigurnosne politike, posebice kada je u pitanju borba protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Razgovarano je o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te o jačanju kapaciteta za registraciju, humani prihvat i tretman migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sastanku je nazočila i veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te v.d. zamjenika pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Mathew Palmer.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je nazočio savjetnik Zoran Đerić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.