susret s Barkleyom

Potpora nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona

06.06.2018.
u 17:33

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović primili ravnatelja za europske poslove Vijeća nacionalne sigurnosti SAD-a Williama Barkleyja. 

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zadovolјstvo posjetom visokog američkog izaslanstva, koja potvrđuje kontinuiranu potporu Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi prijatelјski, stabilni i čvrsti, te da ih karakterizira dugogodišnji proaktivni angažman SAD-a u BiH.

Govoreći o prioritetima sadašnje američke administracije, kada je vanjska politika zemlјe u pitanju, ravnatelj Barkley je istaknuo da se ovim posjetom šalјe snažna poruka o zainteresiranosti Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu i njezin dalјnji napredak u euroatlantskim integracijama.

Ravnatelj Barkley je pozdravio ostvareni napredak i reforme koje je Bosna i Hercegovina provela, i iskazao punu potporu Sjedinjenih Američkih Država u pravcu jačanja institucija, vladavine prava i demokracije.

Istaknuta je potpora dalјnjim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti, kako bi se iznašlo rješenje.

Izraženo je zadovolјstvo suradnjom u području sigurnosne politike, posebice kada je u pitanju borba protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Razgovarano je o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te o jačanju kapaciteta za registraciju, humani prihvat i tretman migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sastanku je nazočila i veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te v.d. zamjenika pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Mathew Palmer.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je nazočio savjetnik Zoran Đerić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije