Orašje

Potpora djeci s posebnim potrebama

21.03.2017.
u 08:00

Dvije susjedne udruge, istina udaljene tek 70-ak kilometara, imaju čvrstu poveznicu po želji za nesebičnim pomaganjem djeci i osobama s poteškoćama u razvoju. Obje udruge građana nastale su iz potrebe roditelja takve djece da učinkovitije rješavaju brojne probleme u životu gdje ih čeka duga i teška borba. Predrasuda zajednice već je na samom početku prva stuba jer biti roditelj djeteta s posebnim potrebama dvostruko je teže nego biti roditelj djeteta koje nema takvu vrstu problema.

Nagrada za to je pak neizmjerna - sreća i radosti kroz svaku novu izgovorenu riječi, pokret, korak svojeg djeteta. Udruga iz Orašja “Put u život” (“PUŽ”) i “Malo srce” iz Tuzle opredjeljenja su da idu korak dalje u pripremanju svoje djece za vrijeme kada oni više neće biti uz njih. Projektima zapošljavanja osoba s posebnim potrebama žele ih učiniti ravnopravnim članovima zajednice.

Sudeći prema brojnim znanstvenim istraživanjima, najbolji način da se poboljša život djece s poteškoćama u razvoju je njihovo uključenje u društveni život. To su prepoznali i u udrugama u Tuzli i Orašju te odlučili izaći iz početnih okvira, a djeci pokazati svijet i svijet upoznati s njima. Udrugu “Malo srce” osnovali su roditelji čija se djeca školuju u JU “Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju” Tuzla. Glavni cilj Udruge je potpora, poboljšanje uvjeta, sposobnosti i mogućnosti djece s poteškoćama u razvoju. - Zajedno lakše prevladavamo sve probleme. Okupljamo se, razgovaramo, održavamo kreativne radionice u kojima i mi sudjelujemo zajedno s djecom, objašnjava predsjednik Udruge Mevludin Čahadarević za vrijeme posjeta oraškoj udruzi.

Enisa Šehić, koordinatorica Udruge “Malo srce”, zapravo je alfa i omega u svim projektima, pa i posljednjem u kojem su osigurali pet radnih mjesta za svoje štićenike.

- Oni svoj posao izvršavaju maksimalno odgovorno i ozbiljno s puno zahvalnosti što su dobili priliku pokazati što znaju i mogu. Raditi s njima zapravo nam je najveća nagrada, kaže Šehović.

- Udruga “PUŽ”, odnosno “Put u život”, nastoji, kaže nam predsjednik Udruge Iljo Vuković, kao i Udruga “Malo srce”, projektima pomoći svojim štićenicima, djeci za koju se kaže u javnosti kako su s posebnim potrebama, no zapravo su to djeca s posebnim sposobnostima koje samo treba pravilno i profesionalno usmjeriti. Jedan od takvih dugogodišnjih volontera, a poslije kao profesionalna osoba u oraškoj udruzi “PUŽ” je Edin Tahirović, defektolog i diplomirani socijalni pedagog. Svojim profesionalnim znanjem, ali i edukacijom na pisanju brojnih projekata koji su dobili “zeleno svjetlo”, omogućio je u velikoj mjeri funkcioniranje Udruge.

- Jedna od aktivnosti koju ćemo, kao i udruga “Malo srce”, proširiti je zapošljavanje naših štićenika na poslovima koji su primjereni njihovim sposobnostima. Vjerujem kako će nas u tome i zajednica podržati, kažu Vuković i Tahirović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?