Radni odnosi

Potpisivanje kolektivnog ugovora upitno jer Vlada još nije dala suglasnost?

05.02.2016.
u 07:00

Prije nekoliko dana održana je sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj su usuglašeni stavovi, te su riješene nedoumice u vezi s potpisivanjem Općeg kolektivnog ugovora u FBiH između socijalnih partnera Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, piše Večernji list BiH.

“Postoji visoka razina kompromisa i dogovora oko teksta ugovora te ćemo konačno pristupiti njegovom potpisivanju sljedećeg tjedna na sljedećoj sjednici ESV FBiH”,izjavio je novinarima predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić nakon sjednice ESV-a.

Produživanje roka

Savez samostalnih sindikata BiH zahtijevao je izvanredno zasjedanje u cilju otklanjanja svih prepreka za potpisivanje ugovora. Predsjednik Saveza Ismet Bajramović kazao je da Vlada FBiH traži prvo potpisivanje općeg kolektivnog ugovora, a zatim granskih kolektivnih ugovora po županijama. “Mi smo analogno tom zaključku, jer je Vlada izvršno tijelo u državi, tražili da se nakon potpisivanja općeg kolektivnog ugovora da dovoljan rok, odnosno rok produži, za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora od sedam dana. Na taj način bi se ispunio uvjet što su ga pojedini postavili, iako, ponavljam, nije po zakonu da se prvo opći ugovor ispregovara”, kazao je Bajramović nakon sastanka. Na sjednici je pregovarano i o trajanju kolektivnog ugovora, pri čemu je zahtjev Vlade Federacije da se skrati na 12 mjeseci, umjesto 18. Poslodavci i Sindikat naglasili su da je iznos najniže plaće u Federaciji neupitan, a koji iznosi 406 KM. Nakon početnog optimizma, neki mediji su objavili kako je upitno hoće li se kolektivni ugovor potpisati 10. veljače kako je prethodno prije par dana najavljeno. Kada smo kontaktirali Bajramovića na pitanje koje promjene je pretrpio kolektivni koji će biti potpisan, kazao nam je “kada bude potpisan”.

- Ako promatramo postojeći koji je na snazi, donosi manja prava, kazao je Bajramović dodavši kako nema velikih razlika u odnosu na prijašnji koji je trebao biti potpisan.

Sastanak u ponedjeljak

Također, kazao nam je kako očekuju sastanak u ponedjeljak, na kojem će znati više informacija. Kazao nam je i kako će topli obrok ostati na 1 posto od prosječne plaće kao što je to bilo i u prošlom. Jedino su se koplja lomila na minulom radu, jer poslodavci traže da se on računa samo za poslodavca kod kojeg je trenutačno zaposlen, dok sindikati traže da je 0,4 posto za svaku godinu, bez obzira gdje su radili. ‘Dnevni avaz’ je donio informacije kako će se pregovori i dalje nastaviti, jer još uvijek Vlada Federacije nije dala suglasnost na dogovoreni kolektivni ugovor. Kako im je kazano, pregovori se moraju nastaviti jer kolektivni ugovor koji je predložen još uvijek nije u skladu sa Zakonom o radu i Ustavom FBiH.

Pesimističan je bio i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

- Ne znam odakle toliko optimizma. Mi ne možemo, ni da želimo, potpisati ugovor jer nam još nije dostavljeno rješenje o reprezentativnosti Udruženja poslodavaca FBiH. Ako se to ne riješi, neće biti potpisan opći kolektivni ugovor, kazao je Pandurević, kako piše ‘Dnevni avaz’. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?