Istanbulu

Potpisan sporazum o suradnji Ministarstva obrazovanja Turske i Federalnog ministarstva obrazovanja

potpisivanje
VL FOTO
30.11.2015.
u 12:46

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović sastala se danas u Istanbulu s ministrom obrazovanja Republike Turske Nabiem Avciem s kojim je potpisala Protokol o suradnji, javlja izvještač Fene iz Istanbula. Protokol o suradnji Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Ministarstva obrazovanja Federacije BiH, te Yunus Emre Instituta, odnosi se prvenstveno na unapređenje učenja turskog jezika u bosanskohercegovačkim školama. Sastanku na kojem je razgovarano o dosadašnjoj suradnji i razmjenama iskustava u oblasti obrazovanja, osim ministrice Dilberović prisustvovala su četiri županijska ministra obrazovanja i direktori pedagoških zavoda. - Potpisivanjem ovog sporazuma želimo produbiti i unaprijediti dosadašnju suradnju Turske i BiH. Iako je do danas učinjeno nekoliko važnih projekata u oblasti obrazovanja, to je još nedovoljno - izjavio je za Fenu ministar obrazovanja Republike Turske Nabi Avci.

Navodi da se mladi ljudi žele bolje upoznati, a učenjem turskog jezika u BiH i bosanskog jezika u Turskoj će doprinijeti širenju prijateljskih veza i upoznavanju kultura dviju država, što ovaj protokol omogućava. Dodao je da je protokolom predviđeno i bratimljenje nekoliko turskih i bosanskih škola.

- Želimo podržati i rad nastavnika u BiH, a protokolom će biti olakšan i svaki vid suradnje - istaknuo je Avci, dodavši da će suradnja biti podignuta na viši nivo. U izjavi za Fenu federalna ministrica obrazovanja i nauke smatra da je protokolom produbljena postojeća suradnja Turske i BiH. Ocijenila je da ovaj dokument istovremeno obavezuje sve sudionike da će se međusobno potpomagati u postizanju ciljeva koji su njime definirani. Ističe da ovaj protokol obuhvata niz projekata iz oblasti obrazovanja i širenja kulturnih veza BiH i Turske. Iskazala je zadovoljstvo da je krovno ministarstvo obrazovanja Turske potpisnik i da će preuzeti obaveze iz protokola. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke se obavezalo na pružanje podrške Institutu Yunus Emre u BiH. Dilberović je najavila da će potpisnici protokola već naredne godine realizirati određene aktivnosti, među kojima je planirano održavanje ljetne škole na kojoj bi gostovali učenici iz Turske. Razmjena mora ići u oba smjera, poručila je ona, a djeca iz Turske saznat će nešto više o običajima i kulturi BiH.

- Imajući u vidu da je trenutno obuhvaćeno 6.000 učenika koji uče turski jezik u školama, a na određenim univerzitetima imamo i odsjeke za turski jezik, razmišljali smo da bi u narednom periodu obuhvatili barem po jedan vrtić iz kantona koji su potpisali memorandum s Institutom Yunus Emre u BiH. Namjera je da se održi i federalno takmičenje iz turskog jezika - ustvrdila je ministrica. Naglasila je da se u sedam županija BiH turski jezik uči u određenim školama, te da još nije zastupljen u Žipaniji 10, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj. Dilberović se  prethodno sastala s predsjednikom Instituta Yunus Emre Hayati Develijem, koji je podsjetio da je prvi ured Yunus Emre otvoren u Sarajevu, te je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kojom su stvoreni mostovi između BiH i Turske i poručio da će ona u budućnosti biti unaprijeđena. Institu Yunus Emre u BiH ima tri predstavništva - u Sarajevu, Fojnici i Mostaru gdje godinama realizira aktivnosti iz oblasti kulture i turskog jezika.

Sastanak na kojem je potpisan sporazum  Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva obrazovanja Turske upriličen je prilikom posjete turskim obrazovnim institucijama delegacije ministara obrazovanja, koju predvodi Dilberović, a čine je četiri županijska ministra - Elvir Kazazović (Županija Sarajevo), Rašid Hadžović (Hercegovačko-neretvanska županija), Damir Žuga ( Županija Goražde) i Mensur Sinanović (Zeničko-dobojska županija), kao i direktori pedagoških zavoda Tuzlanske Županije, Županija Goražde, Unsko-sanske Županije, ZDK-a i HNK-a, te tajnik Ministarstva obrazovanja USK-a Albijana Trnavac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?