Uređuju se odnosi između Bosne i Hercegovine i Češke Republike

Potpisan sporazum o socijalnom osiguranju

18.05.2021.
u 17:03

Bosna i Hercegovina i Češka Republika potpisali su sporazum o socijalnom osiguranju. Ugovor o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, uređeni su Konvencijom o socijalnom osiguranju između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Čehoslovačke Republike od 1957. godine, a koju je Bosna i Hercegovina preuzela temeljem sukcesije (1992. godine).

Za Češku republiku ugovor je potpisala veleposlanica Češke Republike u BiH, Ivana Hlavsova", a za Bosnu i Hercegovinu, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević. Potpisanim Ugovorom (o socijalnom osiguranju) i Administarativnim sporazumom (o sprovedbi Ugovora o socijalnom osiguranju) uređuju se pitanja u međusobnim odnosima dviju država. Potpisivanje ovih dokumenata veoma je
važno napomenula je ministrica Gudeljević te dodala.

-U današnjem procesu globalizacije koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage i u tom kontekstu povećane potrebe koordiniranja sustava socijalnog osiguranja između naše dvije zemlje, istaknula je ministrica Gudeljević.

Stupanjem na snagu novog Ugovora o socijalnom osiguranju između BiH i Republike Češke, prestat će važiti preuzeta Konvencija o socijalnom osiguranju između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Čehoslovačke Republike od 1957. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije