sarajevo

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije

sarajevo
14.11.2016.
u 14:45

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić i predsjednik Grupacije za preradu drveta i papira Udruženja poslodavaca FBiH Ramiz Grapkić potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije u FBiH.

Ćatić je izjavila da ranije nije bilo kolektivnog ugovora za te djelatnosti već se primjenjivao Opći kolektivni ugovor, zbog čega je današnje potpisivanje posebno važno. 

Dodala je i da su stvoreni okvirni uvjeti da u kompanijama u tom sektoru budu zaključeni pojedinačni kolektivni ugovori koji bi osiguravali veći nivo prava nega što je garantirano granskim kolektivnim ugovorom.

Ćatić je podsjetila da je proteklog utorka s predstavnicima šest županijskih vlada potpisan kolektivni ugovor za djelatnost šumarstva.

Grapkić je rekao da su u pregovorima sa sindikatom nastojali u kolektivni ugovor ugraditi minimalne odredbe iz Općeg kolektivnog ugovora i Zakona o radu, te da su se uspjeli dogovoriti u vezi svih detalja.

Istaknuo je da je u drvnoj industriji u FBiH zaposleno oko 15.000 radnika ali da je problem te grane gospodarstva što je u njoj najveći broj radnika zaposlenih "na crno", oko 40 posto.

Grapkić tvrdi da je drvna industrija najperspektivnija oblast koja bilježi tri puta veći izvoz od uvoza, ali vlade županija i FBiH nisu prepoznale taj potencijal i rješile najveći problem - nepostojanje zakona o šumama.

Kolektivni ugovor koji je danas potpisan važi godinu dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?