Posavina

Poticajima zaustaviti smanjenje broja lovaca

29.03.2016.
u 11:00

Lovačka Udruga “Kuna” Domaljevac postoji od 1997. godine, od kada na prostoru općine postoji organizirano lovstvo. Prije Domovinskog rata lovci iz mjesnih zajednica Domaljevac, Grebnice i Bazik djelovali su u sastavu LU “Fazan” B. Šamac. Udruga je od osnivanja do prije 2 - 3 godine imala kontinuirano povećanje broja članova, a iz poznatih razloga iseljavanja ljudi s ovog područja broj se stalno smanjuje.

- Udruga trenutačno broji 92 člana, a na posljednjoj Skupštini donijeli smo neke poticajne uvjete kako bismo zaustavili trend smanjenja broja članstva. Sve do 2015. imali smo po dva mlada pripravnika, a u posljednjih godinu i pol nismo dobili ni jedan zahtjev za prijem pripravnika, istaknuo je Joso Leovac, predsjednik LU Kuna. Nezapamćene poplave u Posavini nanijele su ogromne štete i lovcima. Fond divljači uništen je u gotovo 100 posto. - Zbog toga smo u 2015. uložili 20.000 KM u nabavu uzgojnih jedinki zeca i fazana. Za zeca smo imali kvotu 35 za odstrijeliti, a prošle godine nismo ga nikako lovili u cilju njegova razmnožavanja. Trebat će nam godine oporavka da dođemo na približan broj divljači koji je bio prije poplave, kaže Leovac. Domaljevačko lovište je ravničarskog tipa i pokriva površinu od oko 3220 ha. U lovištu najviše love fazana i zeca, a od štetočina lisicu i kunu. Njihovu udrugu prate problemi financiranja, a temeljni izvor je, kažu, članarina, osobni rad i donacije od sponzora, ponajviše od Vlade PŽ i Općine Domaljevac-Šamac. Velika sredstva prikupe se na lovačkoj zabavi i prihod se redovito kreće oko 4 - 5 tisuća KM. - Uz redovit rad u lovištu, članovi udruge ekološki su osviješteni, djeluju na saniranju divljih deponija po lovištu, zatim organiziraju natjecanja u lovnom streljaštvu kao i povodom Dana općine, kaže Marko Rošić, član LU “Kuna” Domaljevac-Šamac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije