Negativan trend

Poticaje umanjili u dvije godine za 27 milijuna KM

Invalidi poljoprivreda
Ivica Galovic/PIXSELL
31.07.2015.
u 14:42

Najveću razliku imao je RS s čak 13 milijuna KM manje

Svakom godinom poticaji za poljoprivrednu proizvodnju konstantno se smanjuju.

Tako, prema izvješću Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ukupni zbroj sredstava namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima sa svih razina vlasti je u 2014. bio dosad najniži u šestogodišnjem razdoblju, od 2009. do 2014. Tako s ukupno izdvojenih 139,1 milijunom KM poljoprivredni proračun je od proračuna prethodne godine manji za oko 5,6 milijuna KM, odnosno za oko 4%. Ako se, primjerice, za usporedbu uzme 2012. kada su izdavanja za poljoprivredu bila najveća i iznosila su oko 166 milijuna KM, onda je smanjenje proračuna u 2014. iznosilo 16 posto, što ukazuje na značajan pad izdvajanja proračunskih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. Analizirali su i pojedinačno entitete i Distrikt Brčko gdje najveće oscilacije bilježi u izdvajanjima za 2014. godinu upravo Distrikt Brčko. Naime, proračun Distrikta za poljoprivredu i ruralni razvoj je u protekloj godini iznosio oko 3,6 milijuna KM, što je za tri milijuna manje nego prethodne godine, odnosno 46%. Smanjenje je zabilježeno i u Federaciji za istu godinu gdje je proračun za poljoprivrednike smanjen za oko 2,5 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 75,6 milijuna KM, dok je u 2013. bio 78,1 milijun KM. U 2012. kada su bili najveći iznosi poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, proračun je za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH iznosio 86,4 milijuna KM. Smanjenje je bilo i u RS gdje je razlika iznosila “tek” oko 107.000 KM. Međutim, kada se usporedi s 2012. proračun za poljoprivrednu proizvodnju u 2014. manji je za čak 13 milijuna KM. Također u izvješću govore kako izdvajanja za poticaje u poljoprivredi za razdoblje 2008./2014. nisu bilježila neka velika odstupanja po godinama i kretala su se od 140 do 165 mil. KM.

Osim ovako realno skromnog proračuna za poljoprivredni razvoj u BiH, dodatno zabrinjava i činjenica da se posebno posljednjih godina bilježi negativni trend u izdvajanjima. Ako se analizira ukupan udio entiteta i Distrikta u ukupnim podrškama, kazali su kako FBiH posljednjih godina ima kontinuirano povećanje udjela u ukupnom proračunu namijenjenom poljoprivredi i ruralnom razvoju. FBiH je u prosjeku sudjelovala s 50,6 posto. RS je pak imao manja povećanje udjela u odnosu na ukupno izdvojena sredstva u odnosu na prethodnu godinu, i iznosila su 0,4 posto. U prosjeku, u razdoblju od 2008./2014. RS je imao udio oko 46 posto u ukupnom proračunu. Distrikt Brčko bilježi značajan pad udjela u ukupnom proračunu gdje je proračun za 2014. tek 54 posto proračuna prethodne godine. Udio Distrikta u ukupnom proračunu je 3,4%. Ono što najviše zabrinjava poljoprivrednike, osim sve manjih sredstava poticaja je i konstantno kašnjenje isplate i dugovanja što usporava realizaciju poljoprivrednih planova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?