travnik

Posvećeni novi oltar i oskrnavljena sjemenišna crkva

22.09.2017.
u 10:01

U okviru misnoga slavlja u Travniku, u sjemenišnoj crkvi svetog Alojzija Gonzage, smještene u sjedištu Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, obavljena je svečana posveta novog oltara i oskvrnjenje sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzage. To je učinio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Dosadašnji radovi

Naime, tu je crkvu 1. srpnja daleke 1886. godine posvetio prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler, 1890./1891. postavljeno je pet novih pozlaćenih oltara, a partizani, koji su u drugoj polovini listopada 1944. osvojili Travnik, Gimnaziju i sjemenište su zatvorili, a učenike, profesore i odgojitelje protjerali. U vremenu koje je slijedilo crkva je desakralizirana, opljačkana, jedno je vrijeme korištena kao sportska dvorana, a poslije kao skladišni prostor. Poslije pada komunističkog sustava, početkom 90-ih, travnički župnik don Pavo Nikolić preuzeo je skrb o crkvi, a prvi rektor novoosnovanog Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, slijednik Velike nadbiskupske gimnazije, dr. Pero Pranjić, uz organizaciju obrazovnog sustava - osnovne škole, gimnazije i sjemeništa - preuzeo je i brigu za obnovu crkve izvana i iznutra.

I, evo, kako je u svom pozdravnom obraćanju kazao aktualni rektor KŠC u Travniku don Željko Marić: “Dvadeset godina poslije crkva je obnovljena, u punom je sjaju, crkvu ponovo posvećujemo, a i novi crkveni oltar.”

Nadbiskupska gimnazija osnovana je 1882., a njezin slijednik Katolički školski centar nosi ime sluge Božjeg Petra Barbarića.

Treba posebno naglasiti kako je KŠC “Petar Barbarić”, uz Hrvatsku bolnicu u Novoj Biloj, dar Republike Hrvatske Hrvatima i svim drugim građanima središnje Bosne i Poslovnog centra PC - 96 u Vitezu važan temeljac ostanka i opstanka Hrvata na travničkom, pa i na širem srednjobosanskom području. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?