Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Postotak izlječenja djece oboljele od raka oko 80 posto

17. veljače 2019. u 15:37 0 komentara 40 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/3

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" okupilo je danas u Sarajevu, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, članove, volontere, partnere i ostale prijatelje na skupu kojim su još jednom slavili život, istaknuli važnost stručne podrške u procesu liječenja, a bila je to prilika da se prisjete i onih koji su nažalost izgubili bitku sa životom.      

Predsjednik Udruženja Fikret Kubat u izjavi novinarima istaknuo je da je postotak izlječenja oko 80 posto, kod leukemija čak i veći. Kaže da je to ohrabrujuće. Naglašava i uvjete u Roditeljskoj kući u kojoj borave djeca i članovi njihove obitelji tijekom liječenja.

-  Cilj je da imamo manje gubitaka, manje boli, a Roditeljska kuća upravo tome doprinosi. Možemo biti ponosni što je taj objekt u krugu Pedijatrijske klinike i da besplatno pruža razne vrste usluga (od smještaja, psihosocijalne i pedagoške podrške…). Svi smo mi njihova podrška. Ipak, prisjećamo se i djece koja su izgubila bitku. Oni su i dalje naši heroji, a njihovi roditelji zaslužuju punu podršku Udruženja ali i cijelog društva - istaknuo je.     

Kaže da su pokrenuli inicijativu da jedan takav objekt bude izgrađen i u Tuzli. Očekuje podršku i za taj projekt te da će i djeca koja tu budu smještena za vrijeme liječenja imati iste uvjete kao i ona u Sarajevu. Kapacitet Roditeljske kuće u Sarajevu je deset apartmana, a roditeljska kuća u Tuzli trebala bi imati pet apartmana.     

Dvedesetogodišnja Lamija Adilović prošla je proces liječenja koje je trajalo dugo i bilo je jako bolno. Međutim, uz podršku obitelji i prijatelja te vlastitom voljom i snagom pobijedila je opaku bolest. 

Ona je danas članica grupe mladih liječenih od raka - MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Oboljeloj djeci poručuje da budu jaki, bolest shvate kao „iskušenje kroz koje moraju proći“, a da iz te bitke izađu kao pobjednici „jer izlječenje je moguće“.  

U izjavi novinarima prisjeća se i nemilih situacija na koje je nailazila tijekom školovanja i nerazumijevanje pojedinih profesora.

- Naravno, čast izuzecima. Važna je pozitivna strana priče, oni ljudi koji razumiju - naglasila je.  

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. veljače, a ovogodišnji moto je "Nema više boli, nema više gubitaka".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.