Slučaj Hamidičević

Posrnuli savjetnik veleposlanika BiH u Parizu na optuženičkoj klupi

29.08.2016.
u 08:00

Na suđenju Velidu Hamidičeviću, bivšem savjetniku za konzularne poslove u Veleposlanstvu BiH u Parizu, opuženom da je od prosinca 2014. do srpnja 2015., u zamjenu za 500 do 1200 eura po osobi, omogućio nepravilno izdavanje dokumenata, svjedok Tužiteljstva BiH Zlatan Džananović je to otkrio za njih 15, među kojima su i dvije bebe, a od kojih neki uopće nisu postojali u bazi podataka građana BiH. Svjedok je, naime, obavio reviziju analize Sektora za međunarodne pravne i konzularne poslove MIP-a BiH o zakonitosti izdavanja putnih listova u Parizu, a savjetnik, koji je lani uhićen u Sarajevu, bio je priznao pa se predomislio da je kriminalnoj romskoj skupini Elvisa Salčinovića i ostalih, koji su masovno džeparili i krali po Francuskoj, nezakonito izdavao putne isprave. Optuženi je od 2004. radio u Uredu za reviziju pri MVP BiH na kontroli i inspekciji zakonitosti rada veleposlanstava BiH u svijetu.

- Putni listovi služe za povratak građana BiH u zemlju u slučaju ako su izgubili putovnicu ili im je ukradena te ako je riječ o osobama koje se trebaju izručiti u BiH.

Da bi se izdao putni list, potrebno je priložiti dokaze o krađi, odnosno gubitku putovnice, a ovakve zahtjeve potom obrađuju konzularni radnici koji imaju pristup Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). Ako ovaj sustav zakaže, u iznimno hitnim slučajevima uz druge dokumente može se izdati putni list koji potpisuje veleposlanik ili šef konzularnog odjela. Optuženi nije imao pristup bazi podataka IDDEEA, niti je ikada zatražio šifru, ali je mogao ući u bazu s tuđom – zaključio je 
Džananović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?