Realizacija projekta Vlade

Poslodavci traže poticaj za zapošljavanje tisuća nezaposlenih u FBiH

20.04.2016.
u 07:00

Uredba o poticanju zapošljavanja ima za cilj subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva

Zatvoreni gospodarski objekti, propast nekad respektabilnih poduzeća, zatvorene trgovine, kafići..., nažalost, to je sve češća slika Federacije BiH. Malih i srednjih poduzeća sve je manje, veliki se bore s opstankom, a oni koji su nešto i radili pa izgubili nadu već su otišli ili rezerviraju svoje mjesto u Njemačkoj i drugim “obećanim zemljama” jer posao u svojoj zemlji ne mogu naći, piše Večernji list BiH.

Poticaji za gospodarstvo

Mala primanja, od kojih se teško može preživjeti mjesec dana, primorala su i one koji rade pronaći dodatne poslove. Stoga, potrebni su radikalniji zaokreti prema jačanju gospodarstva. Federalno ministarstvo financija, ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te Federalni zavod za zapošljavanje pokušavaju popraviti pogreške koje su svojim odlukama prouzročili raniji dužnosnici i institucije te poboljšati gospodarsku klimu u BiH. Krenuli su s poticajima za gospodarstvo.

Uredba o poticanju zapošljavanja ima za cilj subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u razini stručne spreme, i osoba koje se same zapošljavaju. Subvencija, kao oblik financijske potpore, dodjeljuje se iz proračuna FBiH poslodavcu u privatnom sektoru na ime refundiranja obveza na temelju doprinosa, plaće i poreza na dohodak novozaposlenih osoba ili osobi koja se sama zapošljava na ime refundiranja obveza na temelju doprinosa, plaća i poreza na dohodak.

Nezaposlena osoba u smislu uredbe je ona u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva u zvanju za koje se obrazovala ili u razini stručne spreme, koja se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vodi kao nezaposlena dulje od trideset dana i koja, bez obzira na razdoblje, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine.

Javni poziv

Prema informaciji o provedbi uredbe o poticanju zapošljavanja, uredba se realizira u skladu s odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s planom raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - financiranje prvog zapošljavanja i samzapošljavanja”, utvrđenih proračunom Federacije za 2016. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 50 milijuna KM. Do 10. ožujka na javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva ili zahtjeva za subvenciju za samozapošljavanje prijavilo se 1486 poslodavaca koji traže subvencioniranje zapošljavanja za 4063 osobe, te 1945 osoba koje su se prijavile za subvencioniranje samozapošljavanja.

Riječ je o mjerama koje su nužne kako bi gospodarski sustav funkcionirao, osobito u zemlji u kojoj se sve plaća i u kojoj je potrebno pravo malo bogatstvo kako bi se bilo kakav posao započeo. Najavljeni su i novi projekti koji bi u doglednom razdoblju mogli pomoći jačanju bh. gospodarstva.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije