socijalni partneri Vlade RS-a dali mišljenje o prijedlogu novog Zakona o radu

Poslodavci RS-a: 'Ne tražimo isti Zakon o radu kao u FBiH'

04.08.2015.
u 10:41

sindikati iz RS-a, pak, kažu da ako se usvoji Zakon o radu, Vlada RS mora dati ostavku

I dok je u FBiH procedura oko novog Zakona o radu podigla dosta prašine i digla na noge sindikate, u RS-u se izgleda situacija tek zahuktava. Naime, u izjavi za RTV BN, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je kako ne traže isti Zakon o radu kao u FBiH. - Smatramo da se može kroz pregovore i sadašnji prijedlog, odnosno radni materijal koji je Vlada prije godinu dana dala socijalnim partnerima na razmatranje, dovesti u fazu da bude značajno bolje nego što je to u Federaciji, kazao je Trivić.

Dobri i loši poslodavci

Dodao je kako ne traže povećanje broja radnih sati kroz tjedan od sadašnjih 40 sati, već žele liberalnije odlučivanje koliko tko ima plaću, da možemo nagraditi više onoga radnika koji više radi, a da onaj koji lošije radi može imati manju plaću. Iz Unije traže da se Zakonom regulira kako radnik ulazi i izlazi iz radnog odnosa, te da svatko snosi odgovornost za svoj dio posla. "Znamo da postoje i dobri i loši poslodavci, kao i radnici, ali mi ćemo nastojati zakonskim rješenjima spriječiti i jedne i druge da negativno utječu na poslovnu klimu i na razvoj gospodarstva RS-a", kazao je Trivić. Između ostalog, spomenuo je i krizu iz 2008. te kako su poslodavcima ukinute subvencije za novo zapošljavanje i povećani porezi i doprinosi na 66 posto. - Jedini koji i danas plaćaju cijenu ove krize su poslodavci, mi smo iznijeli taj teret i tražimo smanjenje doprinosa i poreza jer smatramo da je to iznos sredstava iz kojih treba stvoriti nova radna mjesta, kazao je Trivić. S druge strane, za isti medij oglasila se i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić koja je kazala kako sindikat ne može sjediti skrštenih ruku. - Posljednju rečenicu koju sam izgovorila pred oko 5000 radnika, članova sindikata na prosvjedima "Ako drugi put dođemo, to će biti konačni obračun", kazala je Mišić.

Zakon se tiče svih

- Ovaj zakon ne tiče se samo radnika koji rade, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, on se tiče umirovljenika. Smanjenje prava radnika ionako propali fond dovest će do situacije da će biti manje novca. Isto tako će biti za zdravstvo i socijalna davanja. Također, on se tiče i radnika koji čekaju na posao, to su naša djeca, kazala je dodavši kako će se njegovim usvajanjem samo produbiti kriza. Kazala je i kako zakone utvrđuje Vlada RS kojoj je narod dao mandat, usvaja Parlament, a članove Parlamenta bira narod, ta dodala da ako se ipak donese zakon koji će osiromašiti i obespraviti narod, onda je potpuno jasno da predlagač zakona treba podnijeti ostavku. llustrirajući loše odlike novog Zakona o radu, Mišić je rekla da će njegovim donošenjem radnik izgubiti minuli rad, topli obrok, stanku, naknadu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom, za prekovremeni rad, za smrt bližeg člana obitelji i mnogo toga što stoji u općem kolektivnom ugovoru i što smeta poslodavcima, tvrdi Mišić. Dodaje da je glavni cilj novog zakona da nestane minimalna plaća od 370 KM "koja je bijedna, ali i to im je puno", kazala je Mišić. Ne traže ništa novo osim toga da svatko preuzima odgovornost za svoj dio posla. Nije uvjeren da će se Zakon usvojiti jer ga je Savez uspijevao posljednjih pet godina spriječiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije