bez zakonodavne vlasti

Posljednji ‘pravi’ zakon na državnoj razini usvojen prije 14 mjeseci

07.02.2019.
u 14:00

Blokada izbora predsjedatelja Vijeća ministara, kao i kašnjenje s uspostavom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pokazuju da ćemo na novu vlast “u punom pogonu” čekati još neko vrijeme, piše Večernji list BiH. 

Nema proračuna

Za demokratske države zvuči nevjerojatno podatak da je posljednji pravi zakon Parlamentarna skupština BiH usvojila prije 14 mjeseci i da je to bio Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. U ovoj godini država još nema proračuna pa samim time ni zakona o njemu dok se o usvajanju nekih drugih zakonskih prijedloga ni ne razmišlja. I samo formiranje drugog parlamentarnog doma smatralo bi se uspjehom u ovakvoj političkoj situaciji.

A ona je takva da ni prije izbora, tijekom 2018., nije puno urađeno kad je riječ o zakonodavstvu. Tek dvije izmjene i dopune postojećih zakona usvojene su u Parlamentarnoj skupštini BiH prošle godine. Jedna od tih zakonskih izmjena usvojena je pod izravnim pritiskom međunarodne zajednice, a tiče se korekcija Zakona o kaznenom postupku BiH. Ovakav učinak državne vlasti u prošloj godini i prošlom sazivu generalno ne ulijeva nadu pred očekivanu uspostavu nove vlasti.

Iza dosadašnjeg saziva Parlamentarne skupštine BiH ostala su 23 zakona “u proceduri”. Riječ je o zakonima koji su zbog političkih nesuglasica i proceduralnih igara ostali u statusu koji ne znači da su prihvaćeni, ali ni odbačeni. Neki od njih godinama se nalaze u proceduri, a rekorder je prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, koji se u parlamentarnoj proceduri nalazi još od listopada 2013. Nešto “svježiji” je prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, koji je bivši zastupnik Milorad Živković uputio u proceduru u veljači 2014. godine.

Nisu, međutim, 23 zakona “u proceduri” jedino što ostaje iza aktualnog saziva državnog Parlamenta. Tomu treba dodati i četiri zakona koja čekaju na pokretanje procedure. S druge strane, broj usvojenih zakona u ovom mandatu zaustavio se na 60 i uglavnom je riječ o korekcijama nekih ranije usvojenih zakona. Na ovom popisu vrlo je malo novih, a pogotovo reformskih zakona o kojima se postigla politička suglasnost i koji su kao takvi usvojeni u Parlamentu BiH.

Odbijeni prijedlozi

Za 18 zakona, koji su ušli u parlamentarnu proceduru u proteklom mandatu, obustavljen je postupak dok je čak 60 zakonskih prijedloga odbijeno, što dovoljno govori o funkcioniranju parlamentarne većine. Ukupno 14 zakonskih prijedloga sami predlagači su povukli iz procedure.

Ako se po jutru dan poznaje, ništa bolji rezultati nas ne očekuju ni u ovom mandatnom razdoblju koje suštinski nije ni počelo jer jedan od dvaju domova uopće nije formiran. Trenutačno se tek nazire struktura buduće parlamentarne većine, ali ne i konačan politički dogovor.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije