Čari koje pruža planina

Posjetili smo Vlašić: Zimska idila na 1260 m nadmorske visine

04.01.2022.
u 11:11

Čitavim putem su nas pratili idilični zimski prizori uz planinsku stazu koja je svoj put utabala u gustoj borovoj šumi. Na Galici se nalazi takozvani viewpoint od kojega zastaje dah...

Snijeg, koji je u 2021. dosta rano zabijelio bosanskohercegovačke planine, omogućio je domaćim i stranim turistima da već početkom prosinca dožive zimsku idilu u punom smislu te riječi. Bosna i Hercegovina posljednjih godina kotira dosta visoko kada je u pitanju zimski turizam, što dokazuje sve veći broj turista u skijaškim centrima, među kojima su Jahorina, Kupres, Blidinje, Bjelašnica, Vlašić..., piše Večernji list BiH. Ovaj posljednji smo i sami posjetili te se uvjerili u sve čari koje pruža ova planina u središnjoj Bosni. Naše odredište, kao i većini posjetitelja, bio je Babanovac, mjesto gdje se s vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, a sve zahvaljujući otvaranju skijaških staza te novih hotela i drugih smještajnih kapaciteta.

Predivno vrijeme

Do Babanovca, koji se nalazi na 1260 metara nadmorske visine, možete koristiti dva cestovna pravca - jedan preko prijevoja Galica, a drugi preko naselja Turbe. Iako nešto duži, ovaj drugi znatno je bolja varijanta s obzirom na to da je prohodan tijekom cijele godine, a od Travnika do centra Babanovca trebat će vam nekih 20 - 30 minuta bezbrižne vožnje. Predivno vrijeme, bogata gastronomska ponuda, ljubazno osoblje, uređene skijaške staze, kao i očišćene pristupne ceste samo su dio onoga što nas je dočekalo na ovoj planini, a što će zasigurno biti veliki mamac u privlačenju turista iz cijele regije i tijekom čitave godine. Najviši vrh planinskog masiva koji dominira u srcu središnje Bosne je Paljenik s nadmorskom visinom od 1943 metra, dok se Vlašićka visoravan nalazi na 1300 metara, a osim po turizmu, poznata je i po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira. Na samom Babanovcu nalaze se deseci hotela, apartmana i vila visoke kategorije, tako da će smještajni kapaciteti zadovoljiti svačiji ukus. Korištenje bazena, sauna i čitavog spa tretmana ulazi u osnovnu ponudu hotela te će zasigurno biti dodatni ugođaj ako se odlučite na odmor na ovoj planini. Važno je napomenuti kako je Vlašić bio rezervni aklimatizacijski sportski centar i rezervno borilište 14. Zimskih olimpijskih igara (ZOI '84.) u slučaju nedostatka snijega na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini te kako se 13 puta održalo međunarodno natjecanje na 90-metarskoj skakaonici, na kojem su se natjecali sudionici iz 12 svjetskih zemalja. Zahvaljujući tome Babanovac danas raspolaže s 5 skijaških dizala, 4 skakaonice te stazom za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km. Područje Devečani (1760 m), na kojem se nalazi i planinarski dom, te vrh Galice iznimno su atraktivni ciljevi za planinare s obzirom na to da raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama.

Idilični zimski prizori

Uz to, Vlašić nudi i zanimljive biciklističke staze koje ga mapiraju na kartu najpoželjnijih ljetnih destinacija za odmor. Ako niste ljubitelj ni skijanja, ni planinarenja, a ni biciklizma, čarobni Vlašić možete istražiti i pomoću quada, četverokotača kojim možete kročiti na najskrivenije dijelove ove planinske ljepotice. Na takvu avanturu odlučili smo se i mi te ni u jednom trenutku nismo požalili. Quad možete unajmiti kod više iznajmljivača koji se nalaze na Babanovcu, a prosječna cijena za sat vremena vožnje je 70 KM. Svoj put dug nekih 10 kilometara započeli smo u samom središtu navedenog mjesta, a nastavili preko Devečana do Galice s koje se pruža čaroban pogled na snijegom prekriveni planinski masiv. Čitavim putem su nas pratili idilični zimski prizori uz planinsku stazu koja je svoj put utabala u gustoj borovoj šumi. Na Galici se nalazi takozvani viewpoint od kojeg zastaje dah te koji je nezaobilazno mjesto za istinske ljubitelje planine, što u zimskoj, što u ljetnoj sezoni. Jedna od atrakcija je i ogromna ljuljačka koja je zasigurno dodatni razlog zbog kojeg vrijedi posjetiti ovo mjesto. Da Vlašić nije samo planina koja nudi snijeg i visine, pobrinula se rijeka Ugar, desna pritoka Vrbasa duga 44 kilometra, čiju su vrijednost prepoznali i brojni turisti i izletnici, ali i ribolovci. Iako ovu planinsku rijeku karakterizira iznimno hladna, ali bistra voda, to nije spriječilo mnoge posjetitelje da osvježenje u ljetnim danima pronađu upravo u brzacima ove rijeke. Na kraju naše avanture možemo zaključiti kako su Vlašić i Babanovac definitivno raj za zaljubljenike u planinu te idealno mjesto za bijeg iz svakodnevice i kvalitetan odmor, što će vam ljubazni domaćini uz odličan smještaj te bogatu gastronomsku ponudu uistinu i pružiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?