Strani mediji o sigurnosnim prijetnjama

Posjet stranih turista BiH opao zbog terorizma

05.04.2016.
u 09:00

Osjetan pad broja posjeta turista Sarajevu turistički djelatnici dovode u korelaciju sa strahom od terorizma i činjenicom da strani mediji sve češće BiH povezuju s fenomenom međunarodnog terorizma i ISIL-om, piše Večernji list BiH. Prema podacima iz Turističke zajednice Sarajevske županije, kako prenosi agencija BIRN, u siječnju ove godine broj stranih turista pao je za 17,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle. Kažu kako je sličan pad zabilježen i za veljaču.

Internetski portali

“Na kraju 2015. imali smo dva događaja koja su imala ogroman negativan utjecaj na imidž BiH. Bili su to napad u Rajlovcu i uhićenje 11 osoba osumnjičenih za planiranje bombaškog napada na Staru godinu u Sarajevu”, tvrdi Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Sarajevske županije, napominjući kako su zbog tih događanja “mnogi turisti odlučili otkazati posjet BiH”. Enes Omeragić je 18. studenoga u terorističkom napadu ubio dvojicu vojnika u sarajevskom naselju Rajlovac, a potom je i sebi presudio. Nekoliko tjedana poslije, 22. prosinca, bh. policija uhitila je 11 osoba zbog sumnje za pripremanje bombaškog napada na Staru godinu u Sarajevu. Prema mišljenju Hadžiefendić-Mešić, uključuje se alarm glede terorističkih prijetnji u BiH. Posebno je to utjecalo na turiste iz Hrvatske koji prednjače po broju posjeta među drugim turistima. “Broj Hrvata koji su posjetili BiH u siječnju 2016. gotovo je prepolovljen u odnosu na siječanj 2015.”, rekla je Hadžiefendić-Mešić, ističući kako su “mediji iz regije, posebno iz Hrvatske i Srbije, doprinijeli takvoj svijesti o sigurnosnoj situaciji u BiH. Hadžiefendić-Mešić smatra kako se, zbog sigurnosnih razloga, može nanijeti velika šteta turizmu u glavnom gradu BiH koji je postao jedno od glavnih turističkih odredišta regije u posljednjih nekoliko godina. Strani mediji izvješćuju kako su u BiH mladi na meti radikalnih islamističkih pokreta (vehabije) te se uslijed teške situacije u BiH lako novače preko internetskih portala, tj. raznih društvenih mreža, kojima sigurnosne i obavještajne agencije, unatoč naporima, ne mogu stati na kraj u širenju mržnje i propovijedanju radikalnog islamizma.

Strategija

Spomenimo kako su bh. vlasti i prije terorističkog napada na Pariz u svojim obavještajno-sigurnosnim izvješćima konstatirale kako BiH, institucijama i građanima prijeti ozbiljna opasnost od terorizma. “Rizik od terorističkih napada ne može biti potpuno isključen. Moramo se suočiti s činjenicom da će se teroristički napadi vrlo vjerojatno i dalje događati bez obzira na sve mjere koje poduzimamo ili kanimo poduzeti. Odgovor na terorističke napade i otklanjanje njihovih posljedica treba graditi u sklopu postojećih sustava, posebice sustava zaštite i spašavanja, tj. odgovora na posljedice od prirodnih i drugih nepogoda. Potrebno je uraditi procjene i analize, kako rizika tako i kapaciteta nadležnih struktura, odnosno identificirati raspoložive resurse i unaprijediti načine za njihovo mobiliziranje, bilo da je riječ o civilnim, vojnim ili resursima privatnog sektora”, piše, između ostalog, u dokumentu “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015. - 2020.”, na koju se ovih dana pozivaju sve sigurnosno-obavještajne službe 
u državi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?