Drvar

Posjet povratničkim i raseljenim obiteljima, korisnicima grantova HBŽ

09.04.2016.
u 11:00

Prepoznavši potrebe stanovništva u HB županiji, posebice povratnika i raseljenih osoba, Projektni odbor Fonda Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost kroz projekt “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u HBŽ” intenzivirao je aktivnosti na planu rješavanja ekonomskih, socijalnih i drugih razlika koje posebno opterećuju socijalno ugrožene skupine. Suradnja sa županijskim i lokalnim vlastima te nevladinim sektorom prijeko je potrebna, a timovi četiriju UN-ovih agencija (UNDP, IOM, UNICEF i UNHCR), koje provode ovaj projekt, svakodnevno su prisutni na terenu, piše Večernji list BiH.

Ovoga puta pridružili smo se predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije - IOM i premijeru HBŽ-a Drašku Daliću u obilasku korisnika grantova u Drvaru. Inače, korisnike grantova predložile su i odobrile nadležne općinske službe i mobilni timovi Crvenoga križa FBiH koji je partner u realizaciji ovog projekta. Lijepo vrijeme iskorišteno je i za posjet korisnicima, dakle, kako bi se vidjelo koliko im je pomoć u opremi pomogla u samozapošljavanju, odnosno ostanku u svojim domovima.

Zahvaljujući doniranoj opremi, Nataša Knežević je u glavnoj drvarskoj ulici otvorila frizerski salon te skrbi za svoju peteročlanu obitelj. Zahvaljuje na pomoći i dodaje: - Čak su mi izašli u susret i platili najam za pet mjeseci. Dobila sam i poticaj za samozapošljavanje Federalnog zavoda, a i uplaćuju mi doprinose za 15 mjeseci. Sada je tako, kako će biti poslije, vidjet ćemo.

Grantovi

Iza zgrade Općine u Drvaru, u dvorištu obiteljske kuće, u autolimarskoj radionici u poslu smo zatekli i Albina Matića. Rat ga je iz rodnih Zavidovića doveo do Drvara. Tu je kupio kuću, živi sa suprugom i tri sina. Pitali smo ga od čega se sastoji njegov grant.

- Dobio sam dvostupanjsku dizalicu, kompresor i CO2 uređaj za varenje. Svojim radom izdržavam obitelj, jedini sam koji radi. Dugo sam tu te sam se bavio malo i sportom u Drvaru i sličnim stvarima, tako da sa stanovnicima Drvara živim kao da sam cijeli život tu. Nemam nikakvih predrasuda ni prema kome, govori nam Albin i dodaje kako on i supruga više neće mijenjati mjesto boravka, a sinovi mogu ako žele, kaže, jer ne može se nikome određivati gdje će živjeti. - Ako nađu bolje, neka idu. Uputili smo se na drugi kraj općine, prema Bastasima, te u jednom prigradskom naselju došli do obiteljske kuće Damjana Grahovca. Damjan sa svoje tri kćeri živi na katu, a u prizemlju su mu roditelji. Djed i baka pomažu oko djece, a Damjan nastoji poljoprivrednom djelatnošću osigurati egzistenciju svojoj obitelji. Od velike mu je pomoći plastenik sa sustavom za navodnjavanje koji je dobio od IOM-a prije 11 mjeseci. Čuli smo i kako je imao dobar urod prošle godine. - Da, s obzirom na to da je to sve kasnije došlo i krenulo, ipak smo uspjeli. Uspjeli smo povratiti nešto uloženog, ali i nešto zaraditi, tako da se nadamo da će ove godine biti još bolje. Malo sam se obučio pa shvatio da ću nabolje iskoristiti plastenik ako sadim kulture jednu za drugom, jednu skidam, a drugu sadim, kazao nam je Damjan, a koordinatorica projekta IOM-a Edita Selimbegović nas informira kako je pojedinačna vrijednost grantova do 3000 $ te da smo mogli na terenu vidjeti kako su ih ti ljudi zaista iskoristili u najboljoj mogućoj mjeri.

Potpora

U obilasku korisnika grantova u Drvaru općinskom načelniku Stevici Lukaču i UN-ovim agencijama prvi put se pridružio i županijski premijer Draško Dalić. Bila je to prigoda da pitamo za kraći komentar. - Zadovoljstvo mi je što mogu biti prisutan na terenu i vidjeti kako se ljudima pomoglo i da su oni, na izvjestan način, nastavili s onim aktivnostima gdje im se i pomoglo. Pomoglo im se u nabavi opreme koja im je potrebna za rad te se pokazalo kako se s malo novca može napraviti puno.

Stoga je pozvao i više strukture vlasti da se ugledaju na međunarodne organizacije, da prostor HBŽ-a prepoznaju kao područje koje trebaju razvijati kako bi ljudima omogućili živjeti od svoga rada, a ne da odlaze trbuhom za kruhom u neku od zapadnih zemalja.

Nakon zahvale svim UN-ovim agencijama i županijskoj Vladi što su se uključili u provedbu projekta i prepoznali interes građana SBŽ-a i općine Drvar, načelnik Drvara Stevica Lukač zahvalio je i svima onima koji su prihvatili potporu i nisu zanemarili obvezu da u cilju održivosti toj potpori doprinesu svojim radom i zalaganjem. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije