kako do posebnih tablica

Posebne tablice: U BiH preko veze, Hrvati plaćaju 400, a Crnogorci 600 eura

Foto: Facebook
1/6
02.09.2018.
u 17:00

Vlasnici automobila u Crnoj Gori koji su se odlučili da njihov automobil ima posebne registarske tablice s natpisom po želji, za njih trebaju izdvojiti i do 600 eura.

Da luksuz zvani “posebne tablice” Crnogorci vole, pokazuju najnoviji podaci MUP-a prema kojima ih je samo u ovoj godini izdano 833. 

Umjesto standardnih oznaka koje čine tri ili četiri broja i dvoslovne oznake, neki vlasnici su sami izabrali što će pisati na njihovim registarskim tablicama, a najčešće su to osobna imena ili nadimci, pišu Vikend novine.

Kako navode, građani najčešće žele da se na njihovim tablicama nađu imena ili nazivi fizičkih ili pravnih osoba. Oni građani koji se odluče da njihovu registarsku tablicu krasi neko ime, nadimak, naziv kraja u kojem žive ili slično, moraju se spremiti da pored standardne cijene za izdavanje registarskih tablica plate dodatno čak do 600 eura.

Potpuna sloboda izbora, kako navode, nije moguća. Ipak ima nekih ograničenja kao npr. to da nije moguće na tablice staviti provokativan ili uvrijedljiv sadržaj. 

U Hrvatskoj takva ljubav iznosi 1.500 kuna (oko 400 KM), u Srbiji je to 80.000 dinara (1.300 KM). Izrada posebnih tablica traje isto koliko i izrada običnih, a kvaliteta materijala ista je kao i kod serijskih. Sadržaj na tablicama ne smije biti provokativan, nemoralan ili suprotan pravnom poretku, a ankete pokazuju da bi većina vozača stavila imena svoje djece.

Za razliku od zemalja u regiji, u Bosni i Hercegovini nije moguće legalnim putem naručiti broj registracije i platiti za to određeni iznos.. 

Zakonodavac nije predvidio takvu mogućnost. Da je registracijski broj, ipak, moguće naštimati, potvrdili su za Radio Sarajevo u nekoliko agencija u Sarajevu koje obavljaju poslove registracije vozila.

“Ovisi od toga u kojoj općini registrirate auto i koliko dobru vezu imate u policijskoj upravi. Mi tu ne posredujemo, ali znamo da su mnogi građani zahvaljujući poznanstvima uspjeli dobiti atraktivnije brojeve registracije”, doznaju.

U sarajevskom MUP-u, koji zbog najvećeg broja vozila izda i najveći broj registracijskih tablica, ističu kako se strogo drže propisa, te kako nisu ni imali zahtjeva vlasnika vozila da im se izdaju registracije s posebnim brojevima.

“Vozač sam, a prvi put čujem da to može”, kazao je jedan od policajaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?