BLOKADA RAČUNA I DALJE TRAJE

Porezna uprava odlučuje što SKB Mostar treba platiti, plaće će ipak biti isplaćene

06.03.2018.
u 15:00

SKB Mostar je i dalje jedina bolnica u državi čiji su bankovni računi blokirani zbog odluke Porezne uprave Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Iako je usmeni dogovor bio da će mostarska bolnica od početka ove godine isplaćivati plaće nakon uplate svih potrebnih doprinosa te će se tražiti način isplate ostatka dugova, očito je kako su u Poreznoj upravi imali neke druge planove. Jer, prema riječima ravnatelja SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesića, bolnica je ispunjavala svoj dio dogovora, ali je onda došlo do poteza Porezne uprave koji je iznenadio sve u navedenoj zdravstvenoj instituciji.

Politički problemi

- Bolnica je konačno došla u situaciju da može ispunjavati veći dio svojih obveza, a onda netko od nas odmah traži da riješimo dugove. Dogovor je bio sasvim drugačiji. Očito je kako u ovome politika ima svoje prste i kako se problemi sada lome preko bolnice, što se nikako ne bi smjelo događati - rekao je Kvesić jučer za Večernji list. Dodao je kako Porezna uprava sada upravlja novcem bolnice te kako ona odlučuju što treba platiti, a što ne. Na naše pitanje hoće li plaće djelatnicima bolnice biti isplaćene na vrijeme, Kvesić nam je dao potvrdan odgovor. - Koliko mi je poznato, nema nikakvog razloga da se plaće djelatnicima ne isplate navrijeme. Ipak, problem je o tome što netko u Poreznoj upravi odlučuje što bolnica treba platiti, a što ne. Nigdje na svijetu ne postoji sustav u kojem poreznici odlučuju o tome što je potrebno bolnici za normalan rad. Ali kod nas ovako upravo uvode takav način rada - ističe ravnatelj SKB-a Mostar. Kako će se stvari odvijati u budućnosti, teško je predvidjeti. Ono što je sigurno, je da se ovo događa nakon što su hrvatski ministri u Vladi FBiH tražili smjenu ravnatelja Porezne uprave FBiH, ali je federalni premijer prekinuo sjednicu i tako odgodio donošenje te odluke. Nekoliko dana nakon toga Porezna uprava odlučila je blokirati račune SKB-a Mostar, tako da je teško povjerovati kako je riječ o pukoj slučajnosti.

Poziv na obustavu blokade

- Naravno da ovo nije slučajnost. Činjenicu da netko političke probleme rješava preko bolnice i pacijenata normalan um teško može shvatiti. Ni jedan problem se ne bi trebao rješavati preko bolnica, a najmanje politički. Posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo osigurati dodatna sredstva za bolnicu i skoro smo došli u poziciju da možemo poslovati s pozitivnom nulom.

Danas nam blokiraju račune i stoga se možemo pitati žele li tako doprinijeti uništenju ove ustanove. Ako im to nije cilj, neka puste SKB da radi kao i sve ostale bolnice u Federaciji - zaključio je ravnatelj Kvesić.

Vezano uz ovaj problem još se uvijek nisu očitovali iz Porezne uprave Federacije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?