sve više zemalja ga uvodi

Porez na ekstraprofit postaje regionalni trend, je li moguć i u BiH

porez
03.03.2023.
u 21:01

- Za očekivati je da se u narednom razdoblju poveća bankrot gospodarskih subjekata u svijetu, a posljedice mogu osjetiti i naša gospodarska društva. Pitanje je koji program bi se realizirao ili koji efekt bi se postigao ovim porezom, istaknuo je Stevanović.

Porez na ekstraprofit postaje trend kojem se priklanja sve više zemalja regije. Nakon Hrvatske, za njegovo uvođenje priprema se i Crna Gora.

U ovoj zemlji je utvrđen nacrt zakona o solidarnom doprinosu, koji je na javnoj raspravi do 20. ožujka, a kojim je predviđeno da se kompanije koje su ostvarile godišnji prihod veći od pet milijuna eura obvezuju platiti ekstraprofit.

Prema listu Pobjeda ovaj porez trebale bi platiti 294 kompanije.

Poslovne asocijacije i ekonomski analitičari upozorili su da bi usvajanje takvog zakonskog rješenja izazvalo nesagledive štetne posljedice po gospodarstvo,
te bi moglo dovesti do odlaska najuspješnijih kompanija.

Nezavisne novine bavile su se temom mogućeg uvođenja poreza na ekstraprofit u ovom entitetu.

Ekonomist Saša Stevanović kazao im je kako je crnogorski pristup zanimljiv, posebno jer se radi o ekonomskom sustavu koji je sličan ovdašnjem.

- Napomenuo bih da u Crnoj Gori ukidaju doprinos za zdravstvo, povećavaju porez na potrošnju. A to financiranje proračuna s izravnih na neizravne poreze je pravac i trend u kojem idu svjetske ekonomije - istaknuo je Stevanović.

Prema njegovom mišljenju, rasprava o ovom pitanju je dobrodošla, ali treba vidjeti kakve rezultate i koje posljedice trpi domaće gospodarstvo.

- Rekao bih da je za očekivati da se u narednom razdoblju poveća bankrot gospodarskih subjekata u svijetu, a posljedice mogu osjetiti i naša gospodarska društva. Pitanje je koji program bi se realizirao ili koji efekt bi se postigao ovim porezom, istaknuo je Stevanović.

- Pored toga što se očekuje da porez na dobit kod gospodarskih društava bude veći, treba imati na umu da izmjena porezne politike kod nas, ako nije u koordinaciji s poreznom politikom FBiH, može imati negativne posljedice - zaključio je on.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije