Ministrica financija FBiH Jelka Milićević

Poravnanje u raspodjeli prihoda će se izvršiti nakon objave rezultata popisa

jelka milicevic
10.02.2016.
u 07:00

Ministrica Milićević napravila je prvi korak u ispravljanju ove nepravde i to tako što je kao osnovu za raspodjelu prihoda uzela preliminarne podatke popisa stanovništva iz 2013.

Lavinu reakcija izazvala je nedavna odluka ministrice financija Jelke Milićević kojom se konačno počela ispravljati višegodišnja nepravda nanesena prema nekim, uglavnom većinski hrvatskim županijama, piše Večernji list BiH. Nepravednom raspodjelom prihoda ove županije su iz godine u godinu gubile milijunske prihode. Istodobno, Sarajevska i nekolicina drugih županija dobivale su znatno više novca nego što im realno pripada i to sve zahvaljujući upitnim podacima o broju stanovnika kojima raspolažu statističke institucije.

Ispravljanje nepravde

Ministrica Milićević napravila je prvi korak u ispravljanju ove nepravde i to tako što je kao osnovu za raspodjelu prihoda uzela preliminarne podatke popisa stanovništva iz 2013. Iako je riječ o podacima koji službeno nisu potvrđeni, u njihovu relevantnost i istinitost nitko ne sumnja. Apsurdna je sadašnja situacija u kojoj ministricu Milićević zbog ovakve odluke napadaju, a da pri tome ne dovode u pitanje istinitost podataka (o broju stanovnika) temeljem kojih je izvršena “sporna“ raspodjela prihoda. Dapače, tek sada je jasno koliko se proteklih godina manipuliralo lažnim statističkim podacima zahvaljujući čemu su potkradane većinski hrvatske županije. - Podsjećam da su pri donošenju upute o udjelima županija i općina pri raspodjeli prihoda od neizravnih poreza u potpunosti poštovane odredbe Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji propisuje da uputu na godišnjoj razini donosi Ministarstvo financija, odnosno ministrica financija. Zakon propisuje da se pri izradi Upute koriste podaci Federalnog zavoda za statistiku ili Agencije za statistiku BiH. Agencija za statistiku BiH, u sklopu preliminarnih rezultata popisa stanovništva iz 2013., objavila je podatke o ukupnom broju popisanih osoba, po županijama i općinama. Ti su rezultati, sukladno Zakonu o popisu stanovništva u BiH, objavljeni kako bi se zadovoljilo zanimanje stručne i šire javnosti za osnovnim rezultatima o broju stanovnika, domaćinstava i stanova, a u ovom trenutku to su najpouzdaniji podatci nakon popisa stanovništva iz 1991., objašnjava za naš list ministrica Milićević. Nakon objave cjelovitih rezultata popisa iz 2013., koeficijenti raspodjele će se, kako kaže, uskladiti s tim rezultatima, i izvršit će se poravnanje u raspodjeli između jedinica lokalne uprave za tekuću godinu. U RS se već od 2014. koriste podatci iz preliminarnih rezultata popisa, i bilo bi ispravno i pravedno da su isti bili primijenjeni i u FBiH. Poravnanje je upitno za 2014. i 2015. godinu, zbog velikih iznosa koji bi stvorili deficite u pojedinim županijskim proračunima.

Odnosi prema županijama

- Prepoznajući važnost pravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, Ministarstvo financija već je ranije iskazalo potrebu donošenja novog zakona o pripadnosti javnih prihoda, kao i volju da se u tom procesu angažiraju relevantni stručnjaci iz područja fiskalnih politikâ i upravljanja javnim prihodima. Stoga smatram značajnim istaknuti da smo tražili i dobili tehničku pomoć MMF-a, te da će nas u prvoj polovini ožujka posjetiti njihova tehnička misija za pomoć u fiskalnoj decentralizaciji, od koje očekujemo značajan doprinos pri donošenju novoga zakona. Kad je riječ o najavama da će protiv objavljene Upute biti podnesen priziv (apelacija) Ustavnom sudu, te druge zakonom moguće mjere, ne osporavam ničije pravo da se posluži zakonski dostupnim mjerama za obranu svojih stavova, kazala je ministrica Milićević. Zanimljivo je i indikativno kako se u ovim napadima govori o “gubicima” koje je nova raspodjela donijela pojedinim županijama, a istodobno se prešućuje da su druge županije godinama trpjele znatno veće gubitke, i to potpuno neopravdano. Očito je kako u FBiH nije isti odnos prema svim županijama te kako postoje one povlaštene, na čelu sa Sarajevskom županijom. Nije, dakako, slučajno i što su dosadašnji gubitnici bile uglavnom županije u kojima su Hrvati većina. Izuzetak su nacionalno mješovita Srednjobosanska županija i većinski bošnjačka Unsko-sanska županija, koje se se također našle u skupini zakinutih županija. Ministrica Jelka Milićević doznajemo ima punu potporu hrvatskih predstavnika u vlasti, HDZ-a BiH i predsjednika Dragana Čovića za sve odluke koje je donijela i provedbi ove odluke kojom se 
počinju konačno rješavati mnoga pitanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije